Babiš plánuje utratit víc o 20 miliard. Ministři ale chtějí navíc 100 miliard

Babiš chce příští rok utratit více, růst by měly platy i investice (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš bude chtít změnit výdajové rámce rozpočtu na příští rok. Utratit hodlá o dvacet miliard víc, než plánoval. Peníze půjdou na investice a růst platů. Je tu ale podmínka – růst musí i výběr daní. Zvýšení státních výdajů schvaluje sněmovna. Pravicová opozice rovnou oznámila, že s plánem nesouhlasí.

Z jihočeské dálnice D3 zbývá dostavět poslední úsek. Ten nejdelší měří 11 kilometrů mezi Borkem a Ševětínem. Ministerstvo teď přišlo s požadavkem, že příští rok bude právě na výstavbu silnic potřebovat miliardy navíc. „Je to na zahajování nových projektů, budou tam peníze na kosmický výzkum plus na opravy dálnic,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).

Požadavky nejen ministra dopravy, ale i dalších kolegů z vlády už ministr financí a předseda strany Andrej Babiš (ANO) tedy zná. Chtějí navíc sto miliard. „Přicházíme s návrhem navýšení výdajových rámců až do dvaceti miliard za podmínky, že by se vybralo více daní,“ vysvětluje Babiš.

Část těchto peněz má jít i na platy. Právě u učitelů by ministr financí souhlasil s vyšším růstem než u ostatních. „U učitelů jsem připraven souhlasit s pěti procenty. U ostatních je rozumné mluvit o třech procentech,“ dodává Babiš. Podle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové (ČSSD) je pět procent pro začátek dobrý výchozí stav.

Jenže kolem Prahy teď starostové řeší úplně jiný problém. Počet obyvatel vzrostl a třeba v obci Psáry nemají volná místa pro děti ve škole. „Máme tu jen první stupeň. A třídy jsou rozmístěny na čtyřech místech po obci v různých objektech,“ poukazuje starosta obce Psáry Milan Vácha (STAN.). Pomoc takto postiženým obcím kolem Prahy má nový dotační program. Spoluúčast má být patnáct procent - zbytek zaplatí stát - celkem více než jednu miliardu.

Volný: Prioritami je přidat školství, nebo třeba finanční správě (zdroj: ČT24)

„Co se týká posílení programu na příští rok, tak se jedná o posílení o 300 milionů korun,“ dodává ministryně Valachová. I proto chce vláda zvýšit výdajové rámce. Navíc počítá i s růstem důchodů.

„Stát se musí vyrovnat například s růstem mezd,“ poukázal místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný (ANO) na růst mez státních zaměstnanců i na valorizaci důchodů. Největší deficit v tuto chvíli vidí ve školství a ve finanční správě.

Zvýšení výdajových rámců je nezbytné, ekonomika roste, zvyšují se příjmy státu. Ty prostředky bychom měli použít.
Bohuslav Sobotka

Opozice snahu utratit o dvacet miliard víc kritizuje. Podle ní by právě teď v době ekonomického růstu měla vláda hospodařit jinak. „Už tak vysokou a neodpovědnou plánovanou výši výdajů zvýšit o dalších dvacet miliard, to je situace, za kterou nás další generace proklejí,“ říká předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je to nezodpovědné chování a hazardování s budoucností České republiky,“ myslí si ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Problémy rozpočtu neleží na příjmové straně, jak si myslí Andrej Babiš, ale na výdajové straně.
Jan Skopeček
ekonomický expert strany ODS

Podle Andreje Babiše ale výběr daní roste a deficit vláda také snižuje, v příštím roce má být 60 miliard, pak 50 a v roce 2019 třicet miliard.