O koupi Viktoriagruppe má zájem Slavia Capital spojovaná s korupcí

Události: Kauza české nafty v Německu (zdroj: ČT24)

Česko zatím nezíská z Německa zásoby nafty za miliardu korun složené u zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Insolvenční správce chce nejdřív vybrat nového majitele firmy. Jediným potvrzeným uchazečem je slovenská skupina Slavia Capital. Ta je známá z případu možné korupce při prodeji Škody Plzeň, spolupracovala i s odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem.

V sedmitisícovém bavorském městě Krailling má Česká republika už šestým rokem uloženou miliardovou strategickou zásobu nafty. Odvézt si ji má do konce dubna, kvůli špatnému stavu zdejších kolejí to ale nestihne.

„Jde o nouzové zásoby České republiky. My tyto nouzové zásoby prostě potřebujeme,“ vysvětluje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Naftu si Česko bude moci převzít až od nového majitele areálu. „V současné době probíhá prodej. V insolvenčním řízení má zásadní význam uspokojení věřitelů,“ uvedl insolvenční správce Viktoriagruppe Mirko Möllen.

Podle české strany by se měl nový majitel v kupní smlouvě zavázat, že naftu poskytne státu. „Je to přesně to riziko, na které upozorňujeme insolvenčního správce,“ dodal Švagr. Jediný, kdo o areál oficiálně potvrdil zájem, je slovenská skupina Slavia Capital. „Můžu potvrdit, že se v současnosti zajímáme o akvizici skladovacích kapacit České republiky v Německu,“ uvedl mluvčí společnosti Slavia Capital Peter Benčurík.

Tomáš Pitr
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pitr: Možná pro mě překupovali elektrárnu

Firma Slavia Capital figurovala v kauze údajné korupce při prodeji Škody Plzeň. Při transakci mohlo Česko podle policie přijít až o miliardu korun. Slavia Capital státu s privatizací radila. Švýcarští vyšetřovatelé upozornili českou justici, že manažeři Slavie dostali na účty desítky milionů korun pocházejících od společnosti, která Škodovku koupila. Manažeři ale korupci odmítají. „Ty dvě transakce spolu absolutně nesouvisí,“ odmítá Benčurík jakékoliv podezření. Policie případ kvůli promlčení odložila.

Slavia Capital měla blízko i ke skupině podnikatele Tomáše Pitra, který byl pravomocně odsouzen za daňové podvody. „Myslím si, že jsem s nimi v minulosti něco dělal,“ rozpomínal se na Slavia Capital Pitr. „Bylo to na bázi zprostředkování, něco ohledně Škody Plzeň. Nebo možná pro mě překupovali nějakou elektrárnu,“ není si jistý.

Možní zájemci o Viktoriagruppe
Zdroj: ČT24

Kromě Slavie Capital se v souvislosti s prodejem areálu s českou naftou v médiích objevili i další zájemci. Byly jimi také město Krailling a česká firma Fau. Česku jde v kauze německé firmy Viktoriagruppe o čas. Za právníky už vydalo více než 20 milionů korun a kvalita pohonných hmot postupem času klesá.