Sportovci přijdou o peníze z hazardu, náhrada je zatím jen jednorázová

Peníze na sport by měla zahrnout nová samostatná kapitola státního rozpočtu. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli místopředsedové vládní KDU-ČSL Jan Bartošek a opoziční KSČM Jiří Dolejš. Ten však také řekl, že nepředpokládá, že by koalice dokázala takovou změnu připravit ještě letos. Navíc se proti takové variantě staví ministr financí, na jehož milost tak sportovci po zpřísnění regulace hazardu zůstanou odkázáni.

Jedna z výhrad vůči novele hazardního zákona se týká nahrazení výpadku peněz, které z her a loterií plynou do sportu. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde o peníze, které chtěl získat prostřednictvím zvýšených daňových sazeb, ale poslanci to odmítli. Beztak by ale peníze na sport dával stát přímo, a ne prostřednictvím Českého olympijského výboru jako dosud. Šéftrenér brandýského veslařského klubu Kondor Jakub Štencl upřesnil, že jsou peníze, které sportovcům rozděluje Český olympijský výbor, potřeba zejména ke spoluúčasti na dotace.

„Dostáváme investiční dotace na nový lodní materiál. Dostáváme ho od města, od kraje i od ministerstva školství. Problém dotací je, že je tam vždy spoluúčast. (…) Když budeme mít jenom jeden zdroj a dostaneme 70 procent nákladů, musíme získat těch 30 procent jinde. Na to se nám hodí Český olympijský výbor,“ shrnul v rozhovoru pro OVM šéftrenér brandýského klubu. Z Kondoru vzešel například mistr světa a olympijský medailista ve skifu Ondřej Synek.

Náhrada je jistá jen nakrátko

Ministr Babiš slíbil, že výpadek vynahradí a příští rok na sport vyčlení peníze v rozpočtu. Místopředseda koaliční KDU-ČSL Jan Bartošek upřesnil, že by mělo jít asi o šest miliard korun. „Pro příští rok mohou sportovci počítat zhruba s 6 miliardami. Nicméně to řeší pouze příští rok,“ uvedl. Předseda olympijského výboru Jiří Kejval ovšem řekl v rozhovoru pro ČT, že vnímá nadcházející změny pozitivně. „Máme naprosto jasné přísliby. Doufáme, že sport by měl být do budoucna příjemcem šesti miliard korun,“ uvedl.

Nad slibem se však pozastavil Jakub Štencl. Upozornil, že to, že ministr Babiš něco slíbil, neznamená, že to bude platit, až Babiš ministrem financí nebude. „Pak přijde jiný ministr financí nebo školství a bude to jinak. Problém je, že v tom není pořádná koncepce a každou chvíli se to mění,“ podotkl trenér veslařů.

Samostatná kapitola rozpočtu? Pro Babiše tabu

Místopředseda opoziční KSČM a stínový ministr financí Jiří Dolejš upozornil, že existuje způsob, jak pro sport zajistit pravidelný přísun peněz bez ohledu na hazard i na budoucí změny na ministerstvu financí.  „Komplexní řešení by bylo, kdyby vznikla samostatná rozpočtová kapitola. Pokud má být hlavní tok ze státního rozpočtu, tak samostatná kapitola znamená, že budou peníze určitým způsobem omašličkovány,“ nastínil stínový komunistický ministr financí.

Výslednou podobu protihazardního zákona, kterou poslanci schválili, nepovažuje z hlediska sportu – a například i prevence, na niž šly peníze podobným způsobem – ani Jan Bartošek. „Spolu s ČSSD jsme zastávali stanovisko, že by mělo být jasně deklarováno, s jakými penězi mohou sportovci počítat. Bohužel to narazilo na odpor ze strany ministra financí a pro nás bylo důležité, abychom schválili loterijní zákon. Toto byla daň,“ zdůvodnil, proč se proti výsledné podobě nepostavil.

Samostatná rozpočtová kapitola, o které se zmínil Jiří Dolejš, je podle něj právě to, co odmítá ministr financí. „Není na tom v koalici shoda,“ uzavřel místopředseda nejmenší koaliční strany.

Stát bude blokovat nelegální on-line hazard

Nový zákon o hazardních hrách počítá s přísnějším schvalováním automatů, na který budou mít vždy vliv jak státní správa, tak samospráva. Zavádí také karty hráče, které by měly od hazardu odstavit děti či lidi pobírající dávky v hmotné nouzi.

Největší kontroverzi ale vzbudila možnost blokovat internetové stránky s nepovoleným obsahem. Česká pirátská strana kvůli tomu chystá ústavní stížnost. Podle Jana Bartoška ale neexistovala účinná alternativa, jakkoli obavy ze zneužití připustil. „Ale jestliže vycházíme ze studií, které srovnávají nástroje v boji s nelegálním hazardem v rámci okolních států, fungují tyto blokace pouze tehdy, jestliže kombinujeme blokaci účtů, reklam a nelegálních poskytovatelů. Jestliže vypustíme jeden z těchto nástrojů, nebude to fungovat,“ uvedl.

Připomněl, že blokovat weby lze i v zahraničí, ačkoli ne vždy na stejné úrovni. Možný by proto mohl být přesun, kdy by o blokaci rozhodoval soud místo celní správy.

Zákon, který schválili poslanci, musí ještě projít horní parlamentní komorou a uspět na Hradě. Pokud se tak stane, měl by začít platit od počátku příštího roku.