Světová ekonomika mírně roste, potvrdila G20. Hovořila i o rizicích migrace

Růst světové ekonomiky zůstává mírný a nerovnoměrný. Shodli se na tom ministři financí a guvernéři centrálních bank ze zemí G20. Poukázali také na rizika spojená s konflikty a migrační krizí. V závěrečném prohlášení potvrdili i nutnost zajistit transparentnost ve finančním sektoru v reakci na aféru Panama Papers. Řídící výbor Mezinárodního měnového fondu (MMF) mezitím vyzval země, aby zvýšily výdaje podporující růst.

Tlak na zajištění transparentnosti v poslední době zesílil v důsledku aféry kolem úniku informací z takzvaných Panamských dokumentů o převádění peněz do daňových rájů.

Skupina G20 nyní vyzvala všechny země, aby se bez otálení připojily k dohodě o automatické výměně finančních informací, a pohrozila možnými kroky vůči těm, kdo nebudou dostatečně spolupracovat v oblasti daňové transparentnosti.

„Sice jsme se sešli všichni dohromady, ale musíme teď postupovat každý zvlášť, v rámci svého politického a ekonomického systému,“ podotkl americký ministr financí Jack Lew.

Především se ale mluvilo o ekonomickém růstu - lídři ve společném komuniké konstatovali, že finanční trhy se vzpamatovaly z poklesu začátkem tohoto roku a jsou v lepší kondici než během předchozí schůzky G20 letos v únoru.

„Trhy obnovily většinu z toho, co nedávno ztratily. Ale tento vzestup je stále jen mírný a nerovnoměrný, rizika a nejistota v globálním měřítku přetrvávají,“ upozornil šéf čínské státní kasy Lou Jiwei.

G20: Světová ekonomika roste, ale nerovnoměrně (zdroj: ČT24)

Další závěry z jednání G20

  • G20 zopakovala dřívější závazek neprovádět devalvace měny kvůli zvýšení konkurenceschopnosti.
  • Skupina potvrdila i připravenost využít veškeré své politické nástroje k posílení hospodářského růstu.
  • Ujistila o svém odhodlání bojovat proti veškerým formám financování terorismu.

Dvacítka největších ekonomik se zaobírala rovněž migrací, a to prevencí i pomoci potřebným. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dopředu anoncoval Světový humanitární summit, proběhne koncem května v tureckém Istanbulu.

„Je to poprvé v historii Spojených národů, co tady máme takovou událost - vezměme si, že máme na světě 70 milionů uprchlíků všeho druhu, a to je absolutně neřiditelná a nekontrolovatelná masa. K řešení těchto věcí je nutná dávka politické solidarity,“ konstatoval šéf OSN.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF, by některé vyspělé země měly pokračovat v uvolněné měnové politice. Na podporu poptávky by také měly být spolu s dalšími politikami zavedeny strukturální reformy.

„Rizika snížení globálního ekonomického výhledu se od října zvýšila, což zvyšuje možnost obecnějšího zpomalení a náhlého snížení toku kapitálu,“ uvedl řídící výbor MMF. Podle něj je zapotřebí silnější a vyváženější mix politik, který by stimuloval růst a zabránil poklesu cen. Fiskální politika „přátelská k růstu“ je pak podle něj nutná ve všech zemích.