Průmyslová zóna v Přerově-Bochoři bude. Vláda podpořila variantu s letištěm

Vláda podpořila výstavbu strategické průmyslové zóny Přerov-Bochoř se zachováním letiště. Bude připraveno několik set hektarů pro nové investory, informoval na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda vybírala jednu ze dvou variant budoucí strategické průmyslové zóny v Přerově, které počítaly se zachováním letiště nebo s jeho odstraněním. Podle odborníků je méně problematická varianta s letištěm, kterou vláda nakonec schválila. Scelení základny do jedné velké průmyslové zóny bez letištní dráhy by totiž mohlo způsobit komplikace například z pohledu církevních restitucí či vybudování nového vojenského letiště jinde.

Při zachování letiště mají v Bochoři vzniknout dvě rozvojové plochy o rozloze 220 a 117 hektarů. Severní část bývalé základny by měla být nabídnuta pro běžné průmyslové využití a jižní pro letecký průmysl.

Pro stavbu průmyslové zóny v Bochoři je důležitá rychlá dostavba chybějících dvou úseků D1 z Říkovic do Přerova a z Přerova do Lipníku nad Bečvou. Druhý z úseků se začal stavět loni, pro úsek z Říkovic je třeba vykoupit ještě část pozemků.