Evropský parlament kritizuje Česko za porušování dotačních pravidel a střet zájmů

Výbor pro rozpočtovou kontrolu v Evropském parlamentu odhlasoval tvrdou kritiku České republiky za špatné čerpání dotací. Je znepokojený porušováním pravidel při zadávání mnohamilionové zakázky na monitorovací systém pro eurodotace ministerstva pro místní rozvoj, který prošetřuje česká policie. Všímá si také toho, že Brusel eviduje v Česku neodůvodněné výdaje za téměř čtvrt miliardy korun. A dokonce se obává střetu zájmů.

Bývalý zaměstnanec ministerstva pro místní rozvoj Tomáš Nejdl, který nyní působí v Evropské komisi a má na starost eurodotace pro Česko, pracoval nejen na českém ministerstvu pro místní rozvoj, ale také pomáhal jako asistent Věře Jourové z hnutí ANO v době, kdy procházela griloválním v europarlamentu na post komisařky pro spravedlnost. Pak přešel do kabinetu eurokomisařky pro regionální fondy Coriny Cretu, kde má na starost eurodotace pro Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko a Slovinsko.

Europoslanci pro rozpočtovou kontrolu však odhlasovali, že by neměl mít na starosti záležitosti české regionální politiky, protože podle nich přidělení takové funkce představuje možný střet zájmů. Kvůli tomu dokonce vznikla roztržka mezi českými vládními europoslanci.

„Pan Nejdl, který pracuje v kabinetu komisařky Cretu, je jedním z nejlepších českých úředníků, které Česko v Evropské komisi má. Považuji za velmi nešťasné, že někteří kolegové, například z KDU-ČSL, takhle jmenovitě podporují krititiku českých úředníků v Evropské komisi. To je absolutně bezprecedentní,“ konstatuje europoslanec a člen výboru pro rozpočtovou kontrolu Miroslav Poche (ČSSD). 

„Já o Tomáši Nejdlovi nemluvím. Myslím si, že jsem měla konstruktivní přístup k té zprávě a to, že tam pozměnovací návrh byl a prošel o jeden hlas, svědčí pouze o tom, že někteří kolegové mají obecně strach ze všech kabinetů a ze střetu zájmu ve všech kabinetech. Ale myslím si, že ve zprávě, která se týká celkového hospodaření Komise, by se neměla objevovat jakákoliv konkrétní hříšná poukazování, protože musíme mít systematický přístup,“ říká europoslankyně a místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Martina Dlabajová (nestr. za ANO).

Europoslanci vytýkají Česku také monitorovací systém

Europoslanům také vadí případ monitorovacího systému, což je zakázka ministerstva pro místní rozvoj z období předchozích i současné vlády, za kterou nesli odpovědnost tehdejší ministři Kamil Jankovský, František Lukl a Věra Jourová. Česká policie šetří, jestli nešlo o podvod.

Jak nahlíží europoslanci na kritiku Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Europoslanci uvedli, že plně podporují postoj Evropské komise, že by kvůli tomu neměly být prováděny platby dříve, než budou přijata příslušná nápravná opatření a než skončí policejní vyšetřování. Europoslanci také upozorňují na neodůvodněné výdaje za víc než devět milionů eur v případě Česka. Přejí si vědět, jak celou věc posoudil Evropský úřad pro boj proti podvodům.

Poslancům se však zatím nepodařilo prosadit návrh, aby zmínili v kritice Česka výslovně i případ Čapího hnízda, který vlastní Agrofert ministra financí Andreje Babiše. „V původním pozměňovacím návrhu Čapí hnízdo zmíněné bylo, ve schváleném už ne. Nicméně atmosféra ve výboru napovídá, kam kritika směřuje,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).  A dodává, že Evropský parlament většinou nejmenuje konkrétní projekty, proto nakonec zřejmě Čapí hnízdo ve zprávě zmíněné není.