Nejvíce zbraní v loňském roce nakoupily Spojené státy, Rusko je v žebříčku až čtvrté

Spojené státy v roce 2015 opět vynaložily nejvíce financí ze všech států světa na vyzbrojování. Druhá je v žebříčku Čína a třetí Saúdská Arábie. Na čtvrtém místě je Rusko, které má ze jmenované čtveřice nejvyšší nárůst výdajů – 7,5 procenta. Vychází to z informací švédského Mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Celkové světové výdaje na zbrojení loni poprvé od roku 2011 stouply. Země vydaly na nákup výzbroje celkem 1,7 bilionu dolarů (asi 40 bilionů korun). To je zhruba o jedno procento více. Za zvýšením stojí podle SIPRI především růst armádních rozpočtů v Asii a na Blízkém východě a ve východní Evropě.

O 13 procent více zbraní nakoupily v Evropě země sousedící s Ruskem, jako jsou Polsko, Rumunsko nebo baltské země a Slovensko. Na západě Evropy je trend opačný, kdy rozpočty armád klesly o 1,3 procenta. Česká republika podle statistik SIPRI dala na vyzbrojování více než 43,7 miliard korun.

„Výdaje na zbrojení v roce 2015 odrážejí dlouhodobý trend,“ uvedl programový ředitel SIPRI Sam Perlo-Freeman. Rozpočty podle něj ovlivňují právě probíhající konflikty a napětí a také nízké ceny ropy. Právě příjmy z ropy totiž v minulosti v zemích, které tuto surovinu ve velkém exportují, vedly k rapidnímu zvyšování výdajů na obranu.

Vojenský analytik Jaroslav Štefec řekl, že nárůst výdajů do vyzbrojování signalizuje jistou nervozitu mezi vedoucími státníky velmocí. „Souvisí to s nárůstem rizik spojených s mezinárodním terorismem. Důležitá je také nutnost modernizace armád, která se projevila v zastarávání vojenské výzbroje. Ta je mimo jiné i u velmocí a ty nyní modernizují.“

Vojenský analytik: Mezi velmocemi je cítit nervozita (zdroj: ČT24)

Ruské výdaje na obranu budou klesat

Ruský rozpočet na armádu ale v tomto roce a dalších letech ovlivní propad ruské ekonomiky. Ruské výdaje na obranu by se mohly snížit až o pět procent. Na začátku března o tom informovala agentura Reuters. Rozpočet armády Ruska v posledních letech rostl v důsledku snahy prezidenta Vladimira Putina obnovit vojenskou sílu země. Putin ale bude muset své kroky nejspíše přehodnotit.

Na poli dodavatelů zbraní vedou opět Spojené státy. Americké firmy mají na světovém trhu 33procentní podíl. Druhým největším dodavatelem zbraní je Rusko a třetím Čína. Ta přeskočila Německo a Francii.