Levná ropa dopadla i na Lukoil. Zisk mu klesl o čtvrtinu

Lukoilu klesl zisk o 26 procent (zdroj: ČT24)

Druhý největší producent ropy v Rusku, společnost Lukoil, se stejně jako další ropné podniky potýká s klesajícími cenami ropy. Čistý zisk jí tak loni klesl o 26 procent na 291,1 miliardy rublů (101,4 miliardy korun). Lukoil musel kvůli nízkým cenám ropy snížit hodnotu některých svých aktiv.

I když se objem tržeb loni zvýšil (o zhruba 3,6 procenta na 5,7 bilionu rubů), firma přišla o majetek v hodnotě 161 miliard rublů. Lukoil přitom už má problémy i kvůli sankcím, které na něj uvalily Spojené státy a Evropská unie, a to kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi.

Vedení Lukoilu předloni oznámilo, že bude muset zredukovat investiční program, protože západní sankce omezují přístup k finančním prostředkům.

Těžit se bude méně

Objem těžby se sice loni zvýšil o 3,6 procenta, zejména díky vyšší produkci na ropném poli Západní Kurna-2 v Iráku, ale firma má v plánu stejně jako další společnosti v zemi poprvé po mnoha letech snížit těžbu ropy přímo v Rusku. Na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu to řekl generální ředitel Lukoilu Vagit Alekperov, podle kterého by se těžba mohla snížit o dvě až tři procenta.

Pokles by ale mohl být i výraznější, pokud by ruská vláda přikročila ke zvýšení daní, o kterém nyní uvažuje. Šéf Lukoilu také uvedl, že odvětví těžby ropy se dnes nachází na hranici přežití, že celý tento byznys je v ohrožení. Levná ropa představuje obecně pro Rusko vážný problém, protože prodej ropy a zemního plynu tvoří více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Světové ceny ropy od poloviny roku 2014 do začátku roku letošního klesly o zhruba 70 procent, ruským těžařům se ale podařilo zůstat v zisku. Společnosti Rosněfť, což je větší konkurent Lukoilu, loni vzrostl čistý zisk o zhruba dvě procenta, i když tržby kvůli propadu cen klesly. Gazprom Něfť, což je divize plynárenské skupiny Gazprom, měl ale čistý zisk asi o deset procent nižší.

Lukoil oznámil hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů (IFRS), na které přešel kvůli regulacím domácího úřadu. Finanční výkazy v minulosti sestavoval podle standardů platných pro společnosti v USA, informovala agentura Reuters.