Čínská ekonomika možná nezpomaluje tak výrazně, jak se někteří obávají

Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v březnu poprvé za devět měsíců vzrostla. Vyplývá to z vládního průzkumu mezi nákupními manažery. Údaje podle analytiků signalizují, že tempo růstu druhé největší ekonomiky světa nezpomaluje tak výrazně, jak se někteří obávali. Obnovení růstu aktivity bylo překvapivé, část analytiků očekávala další pokles, byť mírnější než v únoru.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu vystoupil na 50,2 bodu z únorových 49 bodů. Dostal se tak nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index v březnu vystoupí pouze na 49,3 bodu.

Průzkum mezi nákupními manažery ukázal, že čínské průmyslové podniky v březnu zaznamenaly obnovení růstu zakázek z Číny i ze zahraničí. Továrny nicméně pokračovaly ve snižování počtu zaměstnanců, což podtrhuje rizika, kterým Peking čelí při snaze odbourat nadbytečné průmyslové kapacity bez masivního propouštění.

Údaje podle ekonomů signalizují, že stimulační opatření vlády začínají přinášet ovoce. Předpokládá se ale, že k udržení hospodářského růstu bude zapotřebí další podpory v podobě vyšších vládních údajů a nižších úrokových sazeb.

Asijská rozvojová banka (ADB) tento týden snížila odhad letošního růstu čínské ekonomiky na 6,5 procenta z dříve předpokládaných 6,7 procenta. Loni se hrubý domácí produkt Číny (HDP) zvýšil o 6,9 procenta, nejméně za čtvrt století. Údaje o vývoji HDP v letošním prvním čtvrtletí statistický úřad oznámí 15. dubna.