Bývalý ministr Tošovský končí ve funkci šéfa ČEPS

Provozovatele přenosové soustavy ČEPS čeká výměna v jeho čele. Mimořádná dozorčí rada rozhodla o konci Vladimíra Tošovského ve funkci předsedy představenstva ke konci března. Bývalého ministra průmyslu a obchodu nahrdí Jan Kalina, potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Rozhodnutí dozorčí rady respektuji. Odcházím z firmy, která je stabilní a vykazuje výborné hospodářské výsledky. Za to patří dík především klíčovým spolupracovníkům, bez nichž bych ve své funkci takových úspěchů nedosáhl,“ uvedl Vladimír Tošovský. 

Podle Lidových novin jsou důvody pro odvolání Tošovského v osobní rovině. Deník uvádí, že se o výměnu zasazoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) prý sice chtěl dokázat, že personální výměna není zapotřebí, ale prověrka výběrových řízení provedených dozorčí radou ČEPS neskončila příliš uspokojivě. Mnohé ze zakázek dlouhodobě získávají elektromontážní společnosti ovládané Danielem Křetínským, což se nelíbí konkurenčním firmám, uvedly noviny.

Vladimír Tošovský odvedl kus práce, nicméně společnost ČEPS potřebuje nový přístup k řízení.
Jan Mládek

Tošovský se stal členem představenstva ČEPS v roce 2005, hned o rok později se dostal do pozice předsedy. V letech 2009 a 2010 se funkce vzdal kvůli účasti v úřednické vládě Jana Fischera. Po angažmá na ministerstvu průmyslu a obchodu se vrátil do čela provozovatele přenosové soustavy.

  • Tošovský je absolventem Vysokého učení technického v Praze. Před nástupem do ČEPS působil mimo jiné v bývalé Středočeské energetické a ve společnosti ČEZ. Od května 2009 do července 2010 byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Jana Fischera.

Kalina má zkušenosti z ČEZu a Severočeských dolů

Předsedou představenstva se nově stane Jan Kalina, který působí ve vedení ČEPS od loňského září. Do loňského roku byl členem představenstva a obchodním ředitelem společnosti Severočeské doly. Na tyto funkce rezignoval v souvislosti se vstupem do představenstva ČEPS.

Vystudoval elektrotechnickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni. V letech 2007 až 2012 Kalina pracoval jako jednatel a generální ředitel ČEZ Správa majetku. Ve společnosti ČEZ zastával různé pozice v nákupních útvarech.

Vedení společnosti ČEPS doplní dosavadní místopředseda dozorčí rady ČEPS Karel Pícl. Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen Jiří Maceška, uvedla mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden se 71 transformátory. Loni firmě meziročně vzrostl zisk před zdaněním o více než polovinu na dvě miliardy korun. Jediným akcionářem ČEPS je stát, který přes ministerstvo průmyslu a obchodu vlastní 100 procent akcií.