Horničtí odboráři upozornili ministry na možné tunelování v OKD

Končí těžba uhlí ve Stonavě. Mládek a Marksová s OKD jednají o tom, co dál (zdroj: ČT24)

Horničtí odboráři tvrdí, že mají indicie o tunelování společnosti OKD. O vývoji v těžební společnosti v Karviné ve čtvrtek jednali s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (oba ČSSD). Z jednání ale odcházeli nespokojeni, protože podle nich nepřineslo nic zásadního. Zároveň ve čtvrtek skončila těžba uhlí ve Stonavě.

„Mám informace o tom, že docházelo k poškozování společnosti bývalými vlastníky. Například v roce 2010 přeúvěrování zhruba 20 miliard, kdy úroky byly ve výši tří procent a zvedly se na osm procent. To znamená, že poškození této společnosti jenom za jednu tuto transakci stála OKD jednu miliardu korun,“ řekl po jednání Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

O této skutečnosti informoval i ministry, kteří by podle něj s pomocí odborníků měli nechat prověřit, zda neexistoval úmysl tunelovat společnost. „My jsme přesvědčeni o tom, že ano, ale aby se to prokázalo,“ řekl Sábel.

Podle něj v roce 2006 až 2012, kdy byl zisk společnosti zhruba kolem 30 až 40 miliard, si firma vzala úvěr na dividendy a odměny ve výši 65 miliard korun. „Zároveň 20 miliard korun a úroky, které tam byly ve výši tří procent, přeinvestovala nebo přeorganizovala na osm procent. Firma si vlastně vzala dražší půjčku,“ míní Sábel.

Z čtvrtečního jednání se zástupci vlády odboráři odcházeli rozladěni. Vadí jim, jak říkali, že se o dalším dění a vývoji ve společnosti nedozvěděli prakticky nic nového. „Máme celý sociální program, který je připravený, to je v pořádku, ale pokud jde o jednání s OKD, tak vláda nám nic nového neřekla, protože s vedením OKD, ani NWR se jednat nedá,“ řekl Sábel.

Podobně reagoval i předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Jednání podle něj bylo velmi nepříjemné. Podle něj by vláda měla zasáhnout.

Mám-li být upřímný, v zásadě se ty věci nepohnuly, nedozvěděli jsme se nic zásadního. Vláda tvrdí, že nemůže dělat téměř nic a že nemá informace od vlastníků a nemá vlastně s kým jednat.
Jaromír Pytlík
předseda Sdružení hornických odborů OKD

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že k minulým vlastníkům ani minulému vedení společnosti se nebude vyjadřovat. „My jsme dnes ministra Mládka a paní ministryni Marksovou informovali o aktuální situaci v OKD. Informovali jsme je o tom, že plníme stanovený plán těžby. Informovali jsme je o tom, že připravujeme konsolidační plán,“ uvedl Čelechovský. S tímto plánem chce společnost v nejbližší době seznámit vládu a následně další organizace a instituce, které se podílejí na řešení situace v OKD.

Podle ministrů vedení OKD na čtvrtečním jednání sice potrvrdilo, že k 1. červenci letošního roku má odejít 345 lidí, jak se ale bude vyvíjet další situace ve společnosti či kolik by firma chtěla letos propustit celkem lidí, vláda stále neví.

Jednali jsme s vedením OKD a chtěli jsme slyšet jasné slovo, jak si to představují s propouštěním v letošním roce, jaké mají plány. To, co jsme se dozvěděli, je potvrzení toho, co napsali Úřadu práce v Ostravě, že chtějí propustit k 1. červenci až 345 zaměstnanců z nejrůznějších závodů OKD s tím, že to chtějí řešit pokud možno na dobrovolné bázi těch, kteří o to projeví zájem.
Jan Mládek

Podle Mládka ministři chtěli vědět, zda je tento stav pro letošní rok konečný. „Takové ujištění jsme tak úplně nedostali a byli jsme odkázáni na to, že bude nutné jednat s novými vlastníky, skupinou Ad Hoc Group, která, jak nám potvrdili, a to pro nás byla nová informace, přece jenom tak rychle nestihla udělat tu operaci vymazání akcií, které vrátili pánové (Zdeněk) Bakala a (Peter) Kadas, a bude ještě chvilku trvat, než skutečně budou zapsáni jako noví vlastníci,“ řekl Mládek.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová uvedla, že ministerstvo už chystá sérii opatření, která by měla propouštěným lidem pomoci. „Hledáme zaměstnavatele, víme, která jsou přesně volná místa, jaké tam jsou pozice, u těch propuštěných lidí pak budeme vědět, kteří na ně případně mohou přejít, kteří by se na to museli rekvalifikovat,“ uvedla Marksová.

Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) uvedl, že ho při jednání s vedením OKD rozčílila především informace o tom, že management nemá od skupiny Ad Hoc Group mandát k jednání a debatám o tom, co OKD bude po státu požadovat. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Kromě pracovníků OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

obrázek
Zdroj: ČT24

OKD je v existenčních problémech, hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. Kromě pracovníků OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích. Právě ministerstva práce a průmyslu chystají seznam opatření, jež mají pomoci propouštěným.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jež má nového majitele – skupinu Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři nadnárodní investiční společnosti, dosavadní věřitele firmy.

Dolu Stonava došlo uhlí, zavírá se

Zároveň se v Karviné po dlouhých desetiletích uzavřel důl 9. květen se třemi sty zaměstnanci. Důvodem ale nebyly problémy těžební firmy – v dole došly zásoby.

V dole Stonava se od roku 1960 vytěžilo 73 milionů tun uhlí. Teď se ale zásoby vyčerpaly. „To co mělo být vytěženo, vytěženo bylo, zbývají tam už jen dva miliony tun uhlí a ty nosnosti sloje neodpovídají tomu, abychom s těžbou pokračovali,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Pro zaměstnance dolu 9. květen to ale nic neznamená, aspoň zatím. Všech 295 lidí najde uplatnění v dalších důlních lokalitách poblíž Karviné. „Jedná se o vysoce kvalifikované hornické profese, kterých máme naprostý nedostatek, tak jsme je zahrnuli do letošního byznys plánu,“ vysvětluje Čelechovský. 

Tohle uzavření dolu tak vyvolá nanejvýš nostalgické reakce. Pro horníky z OKD jsou aktuálně mnohem větší hrozbou existenční problémy společnosti. Brzkou výpověď kvůli klesajícím cenám uhlí můžou dostat tisíce lidí. Třeba starosta Stonavy ale situaci až tak kriticky nevidí. „Vnímám to tak, že mladá generace cítila, že OKD bude končit, protože uhlí je dokopáno a starší půjdou do důchodu,“ konstatuje starosta Stonavy Ondřej Feber (SPO).