Zpomalení zasáhlo průmyslovou zónu v Šen-čenu. Přibývá prázdných továren a protestů

Události: Bankroty v čínském Šen-čenu (zdroj: ČT24)

Čína chce v příštích pěti letech udržet průměrný roční růst na 6,5 až 7 procentech. Uvedla to tamní vláda v návrhu nového plánu, jenž stanoví hospodářské cíle na roky 2016 až 2020. V letošním roce země například omezí výrobu uhlí a produkci uhelných elektráren. Kabinet hodlá rovněž snížit nadměrné výrobní kapacity, především v uhelném a ocelářském odvětví.

Ekonomiku čeká také restrukturalizace, zavírání nefunkčních státních podniků a propouštění. Dopady zpomalování ekonomiky v posledních letech lze spatřit například v první zvláštní ekonomické zóně v Šen-čenu v jižní Číně. Vzestup tu začal v 80. letech, nyní jsou zde k vidění opuštěné dělnické ubytovny či továrny po bankrotu. 

Jedna taková továrna vyráběla součástky do mobilů. Zaměstnávala 2 600 lidí a dodávala díly i gigantům Huawei a ZTE. Koncem loňského roku zkrachovala. Jiná produkovala železářské potřeby. Dnes je zapečetěná, než se rozprodají stroje a splatí dluhy.

Práce je málo

V Šen-čenu se teď těžko shání práce, mnozí dělníci jsou na ulici, hledají nové příležitosti. Není to ale snadné hledání.

Jsou velké továrny a malé. Ty velké dodržují zákony, platí mzdy i sociální pojištění, tam místa nejsou.
Jang Fej
dělník z provincie Jün-nan

Špinavé konce

Situaci zhoršuje i způsob, jakým některé továrny končí. Zastaví výrobu, co mohou prodají a zůstanou dlužny svým dělníkům. Majitelé, provozovatelé už nejsou k zastižení. V Číně běžný scénář. Úřady zabaví majetek, aby částečně splatily dluhy. O mzdách se mlčí. Skoro vždycky to vede k protestům. 

Loni jsme zaznamenali 2 700 stávek, a to jsou jen ty, o nichž se dozvíme. Pak jsou ještě mnohé další, o nichž se nikdy nedoslechneme.
Geoffrey Crothall
mluvčí neziskové organizace China Labour Bulletin

 V rámci restrukturalizace Čína během tří let propustí z prodělečných podniků 6 miliónů lidí, včetně horníků a ocelářů. Rozvíjejí se ale sofistikovanější odvětví a služby. V některých částech země je pracovní síly stále nedostatek. A tak i dělníci, kteří odejdou ze Šen-čenu, mají šanci, že zaměstnání brzy najdou.