Kdo si vydělává více, mohl by dostávat více i během mateřské dovolené

Kdo si vydělává více, mohl by dostávat více i během mateřské dovolené (zdroj: ČT24)

Lidé s nadprůměrnými příjmy by mohli mít od příštího roku vyšší mateřskou dovolenou. Opoziční TOP 09 navrhuje, aby stát zrušil hranice při výpočtu pomoci, kterou rodič dostává 28 týdnů po narození dítěte. Víc by tak měli hlavně lidé s příjmem nad 27 tisíc. Všechny tři koaliční strany jsou ochotné o návrhu jednat. Další zvažované změny se týkají rodičovské - každý by měl mít možnost vybrat ji celou už během jednoho roku.

Bronislava Procházková z Olomouce pracuje jako obchodní zástupkyně v jedné farmaceutické firmě. Měsíčně si vydělá přes třicet tisíc hrubého. Rodinu plánuje, hlavně kvůli obavám z propadu příjmů se ale zatím na mateřskou nechystá. „Neutáhli bychom hypotéku a samozřejmě i náš životní styl, který jsme si zajistili díky společné výplatě,“ konstatuje Procházková.

A právě jí a dalším zhruba 20 tisícům rodičů s nadprůměrnými příjmy, kteří každý rok uvažují o dítěti, navrhuje pravicová opozice citelně zvýšit 28týdenní mateřskou dovolenou. „Jsou to mnohdy ženy, které se dlouho vzdělávaly, jsou pracovité, pracují a odvádějí nemalé daně a odvody, a jediné období, kdy od státu něco potřebují, je právě v období mateřství,“ říká poslankyně a místopředsedkyně strany TOP 09 Markéta Adamová.

Podle plánu opozice by si polepšili rodiče, kteří měli před mateřskou příjem vyšší než 27 400 korun hrubého. Stát by jim zaplatil navíc přes 800 milionů. Třeba obchodní zástupkyně s průměrným ročním příjmem 31 tisíc hrubého by si polepšila měsíčně o tisíc korun. Lékařka s platem 45 tisíc o víc než pět a půl tisíce a třeba manažerka s příjmem 80 tisíc by měla mateřskou vyšší o 22 a půl tisíce měsíčně.

Mateřská
Zdroj: ČT24

O návrhu chtějí s opozicí jednat i vládní strany. „Určitě jsme ochotni se o tom nějakým způsobem bavit, nicméně to nese velké nároky na státní rozpočet,“ konstatuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Místopředsedkyně výboru pro sociální politiku a poslankyně Radka Maxová (ANO) uvedla, že se nebrání jakékoli podpoře rodin a souvisejícímu zlepšení přístupu na trh práce. „Pro nás každý návrh, který je schopný podporovat rodinnou politiku, je návrh k diskusi,“ řekl 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A jednoznačně pro je i další pravicová strana. „My ho rozhodně podpoříme. Protože kdo by měl dostat víc v rámci mateřské dovolené než ženy, které si vydělávaly vysoké mzdy?“ ptá se stranická expertka na sociální politiku Lenka Kohoutová (ODS).

Rodičovský příspěvek možná půjde vyčerpat zrychleně, během jednoho roku

Ministerstvo práce chce rodiče s vyššími příjmy a malými dětmi zvýhodnit i možností rychleji si nechat vyplácet rodičovský příspěvek. „V současné době není možnost vyčerpat si tu určenou částku už během jednoho roku. A my jim to teď chceme umožnit,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. V současnosti si přitom mohou lidé nechat vyplácet celý rodičovský příspěvek 220 tisíc korun nejdříve za dva roky.

Poslanci začnou návrh na výhodnější mateřskou dovolenou pro lidi s vyššími příjmy projednávat v dubnu. Pokud zákon projde, měl by začít platit od začátku příštího roku.