Spojené státy začaly exportovat břidlicový plyn. První tanker směřuje do Brazílie

Ze Spojených států byla vypravena první vývozní nakládka zkapalněného zemního plynu (LNG) z břidlicových ložisek. Tanker, který vyplul z nového terminálu Sabine Pass v Louisianě, veze náklad pro brazilskou společnost Petrobras.

Tanker Asia Vision naložil zhruba 85 milionů krychlových metrů plynu a svůj náklad dodá brazilské společnosti Petrobras, uvedla zástupkyně společnosti Cheniere Energy, která terminál i tanker provozuje. Cheniere má pronajato celkem šest tankerů a od ledna na nakládku v Sabine Pass čeká v Mexickém zálivu další firemní plavidlo Energy Atlantic.

Začínající vývoz plynu z USA by mohl vést k přetlaku suroviny na světovém trhu v době, kdy se uvádějí do provozu velké projekty na vývoz LNG v Austrálii. Ceny plynu padají již nyní. Americké velkoobchodní ceny plynu klesly na minimum od roku 1999 a promptní ceny v Asii, kam směřuje většina dodávek LNG, sestoupily z maxim roku 2014 zhruba o tři čtvrtiny.

V USA jsou nyní ve výstavbě další čtyři projekty LNG. Uváděny do provozu by měly být v letech 2017 až 2019. Díky zdrojům z břidlic Spojené státy prudce zvýšily také těžbu ropy a na konci loňského roku Kongres zrušil dlouholetý zákaz jejího vývozu.

Velké plány má i Austrálie

Svůj první exportní náklad v těchto dnech připravuje australský projekt Gorgon, který je s 54 miliardami dolarů (1,3 bilionu korun) nejnákladnějším závodem na zpracování a vývoz LNG na světě.

Ropné společnosti Chevron, Royal Dutch Shell a Exxon Mobil investovaly do sedmi australských projektů vývozu LNG asi 180 miliard dolarů, díky čemuž Austrálie v příštích letech převezme po Kataru pozici největšího světového vývozce LNG.