Půjčky pro mladé rodiny neprošly. Vláda se neshodla na věku dětí

Události ČT: Vláda se neshodla na půjčkách pro mladé rodiny (zdroj: ČT24)

Poskytovat zvýhodněné půjčky na bydlení pro mladé lidi s dětmi – vláda by souhlasila. Ale jak staré by ty děti měly být – a právě v tom je háček, na kterém se kabinet neshodl. Projednávání bylo proto odloženo. Vláda ale ve středu schválila aspoň podporu výstavby nájemních bytů.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestraník za ANO) ve svém návrhu stanovila hranici pro děti na 6 let. Zdůvodnila to rozsahem finančních prostředků, které má ministerstvo pro tento program k dispozici: 100 milionů korun. Dalším důvodem je pak potřebnost rodin. 

Největší problémy mají mladé rodiny, ti co mají malé děti, maminky po mateřské dovolené.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj

Lidovci sice považují návrh za nedostatečný, ale připustili, že by pro něj i hlasovali. Sociální demokrati však uvedli, že by se měl návrh vztahovat i na starší děti. Podle nich je ve hře hranice 15 let. Podle Šlechtové by na to však její ministerstvo nemělo peníze.

I když jsou v současnosti komerční úroky hypoték velmi nízké, má podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) institut státní půjčky smysl. „Nabízí i věci navíc, který žádný komerční produkt nenabízí. Například přerušení splácení až na dva roky, v době, kdy se narodí dítě nebo žadatel ztratí zaměstnání,“ zmiňuje Jurečka.

Spor o podporu pro mladé bude mít další kolo na některém z příštích jednání vlády. Ministryně uvedla, že pokud její vládní kolegové pro návrh nezvednou ruce, převede peníze jinam a žádné půjčky nebudou.

  • Rodič do 36 let s dítětem do 6 let by mohl požádat o půjčku na výstavbu, koupi nebo převod družstevního podílu. 
  • Minimální částka je 50 tisíc, maximální pak 600 tisíc. 
  • Úrok by v současné době činil zhruba 1,5 procenta.

Například Pechlerovi, kteří bydlí s dvěma dětmi ve 2+1, ale chtěli by větší byt, zmiňují ještě jeden problém. Jsou bez úspor a neměli by tak polovinu částky, kterou by jim ministerstvo půjčilo. To je přitom jedna z podmínek ministerstva.

Pravicová opozice považuje návrh za zbytečný, levicová opozice by ho podpořila. Poslankyně Alexandra Udženija (ODS) se domnívá, že vzhledem k nízkým úrokovým sazbám je tento krok od vlády absolutně zbytečný. Naopak poslanec Stanislav Grospič (KSČM) to považuje za dobrý návrh.

Kabinet podpoří výstavbu nájemních bytů

Vláda přesto jednu změnu v bydlení pro mladé, ale i starší prosadila. Nově se má podpora týkat výstavby nájemních bytů pro seniory nad 65 let, hendikepované osoby a mladé do 30 let. Žádat o dotaci může jakýkoliv investor.

Nájmy jsou nižší, když investor získá půjčku od státu, uvedla Šlechtová. Od změny si vláda slibuje,  že vzroste počet dokončených nájemních bytů.