Česko dostalo loni od Bruselu víc, než mu poslalo - o 152 miliard

Česko dostalo od EU víc, než jí poslalo (zdroj: ČT24)

Celkem 151,8 miliardy korun v plusu - tak pro Českou republiku skončila v loňském roce takzvaná čistá pozice, tedy rozdíl mezi příjmy z Evropské unie a odvody do ní. Loňský výsledek je tak nejvyšší od vstupu Česka do EU, píše ministerstvo financí.

Česko loni obdrželo z unijního rozpočtu 193,7 miliardy korun a odvedlo do něj 41,9 miliardy korun. Zůstalo tak stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

Klíčovou úlohu v konečném výsledku sehrály podle ministerstva i příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, které činily 157,4 miliardy korun. Další významnou položku příjmů představovaly prostředky na Společnou zemědělskou politiku za 31 miliard korun.

Za významně pozitivní čistou pozicí České republiky k evropskému rozpočtu v posledním roce stojí zejména zrychlené čerpání z fondů politiky soudržnosti, naopak odvody do evropského rozpočtu se zvyšují postupným tempem.
ministerstvo financí

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak Česká republika zaplatila do rozpočtu EU 429,2 miliardy korun a získala z něj 990,4 miliardy korun - dosud tak Česko obdrželo z Bruselu o 561,2 miliardy korun více, než do něj odvedlo.