ČSOB vyvolala arbitráž s ČNB o 20 miliard korun

Československá obchodní banka (ČSOB) vyvolala arbitrážní řízení s Českou národní bankou o 20 miliard korun. S informací přišel deník Euro. Důvodem je právě probíhající soudní spor ČSOB se společností ICEC-Holding. Firma se v něm domáhá náhrady škody údajně způsobené na konci 90. let Investiční a poštovní bankou, která je nyní divizí ČSOB.

Bývalý ostravský papírenský kolos, jehož majitele nelze dohledat, neboť firma sídlí na souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny, požaduje po bance téměř 12 miliard korun jako náhradu za škodu způsobenou nesplněním smluvních závazků.

ICEC původně patřila zesnulému papírovému magnátovi Jaroslavu Dostálovi. Ten se v 90. letech rozhodl expandovat do Slovinska nákupem tamních papíren Vipap Videm Krško. Jejich akciemi se zaručil za rozsáhlé úvěry, které měl u IPB.

Banka dokonce spoluvlastnila některé Dostálovy firmy. V roce 1998 ale kvůli nespláceným úvěrům akcie Vipapu převzala a po jejím pádu přešly v rámci nechvalně proslulých kajmanských fondů do ČSOB. Později je pak při řešení dědictví IPB získal stát.

Stát dal ČSOB vysoké záruky

ICEC v minulosti neúspěšně u několika soudů postup IPB napadla. V arbitráži tedy chce alespoň náhradu škody, která jí vznikla. Podíl ICEC měl mít v 90. letech hodnotu 1,6 miliardy korun, zbytek do žalované částky mají být úroky.

IPB
Zdroj: David Port/ISIFA

Loni ve své výroční zprávě vyčíslila ČSOB tento spor na 11,8 miliardy korun a v současnosti je podle týdeníku jasné, že bude chtít tuto škodu proplatit po státu v rámci gigantických záruk, které v roce 2000 při převzetí IPB získala.

ČSOB se k probíhajícím sporům nechce vyjadřovat. Rovněž centrální banka odmítá arbitráž, která se má uskutečnit ve Vídni, potvrdit či komentovat s odvoláním na mlčenlivost.

Před skoro 16 lety zasahovalo v IPB policejní komando

V červnu uplyne 16 let od chvíle, kdy do IPB vtrhlo policejní komando s nuceným správcem. Banku následně převzala čerstvě zprivatizovaná ČSOB. Za špatná aktiva jí stát poskytl neomezené záruky. Později sama ČSOB tyto garance omezila na 160 miliard s délkou trvání do konce roku 2016, a to kvůli požadavkům Bruselu, který zkoumal před vstupem Česka do EU státní podporu pro tuzemské banky.

Podle zasvěcených právníků je nyní velmi aktuální otázka, zda záruka opravdu končí letos. Zda tedy k dalšímu případnému čerpání může dojít už pouze v letošním roce, jak tvrdí ČNB, anebo zda stačí, aby banka letos pouze vznesla požadavek a soud pak může přezkoumávat oprávněnost dalších nároků několik let.

Dosud bylo ze záruk vyčerpáno 3,18 miliardy. Peníze chce ČSOB po ČNB i v kauze České pivo, konkrétně požaduje 400 milionů korun. Jde o náhradu nákladů, které banka zaplatila za vedení obchodních a trestních soudních řízení v Česku i zahraničí.