Zduřelý jazyk a bezzubé dásně - obrázky, které budou nově odstrašovat kuřáky

Události ČT: Léčba šokem. Od kouření mají odradit obrázky na krabičkách cigaret (zdroj: ČT24)

Krabičky cigaret budou kromě současného varovného textu obsahovat i informace o odvykání kouření a obrázek, který ukáže, jak mohou dopadnout kuřáci. Tuto povinnost nově zavádí výrobcům od 20. května novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, potvrdil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření,“ upřesnil ministr zemědělství Marian Jurečka.

Má to dva základní cíle. Odradit, a když už někdo neodolá, tak aby velmi rychle viděl jednoduchým ztvárněním důsledky, které to na jeho tělo může s vysokou pravděpodobností mít a jak jednou může on sám skončit.
Marian Jurečka
ministr zemědělství

Od 20. května tak bude na krabičkách cigaret kromě současného varovného textu i obrázek a informace o odvykání kouření. Vyhláška obsahuje i seznam konkrétních obrázků, určených na krabičky cigaret. Celkem jich je 42 a jsou rozdělené do tří souborů, z nichž každý se bude používat jeden rok. „Jsou tam zobrazeny orgány lidského těla, vyobrazení, do jakých stadií byly tkáně poškozené, a to díky kouření,“ dodal Jurečka.

Vývoj počtu zemí s povinným varováním na cigaretových krabičkách
Zdroj: Canada Cancer Society

Ve světě zavádění kampaně provázely debaty o tom, jestli bude účinná, nebo zbytečná. Podle lékařů je škoda, že podobné obaly cigaret v Česku nejsou už dávno. To, že na obrázcích kuřáci uvidí věci, které běžně vidět nejsou, je podle odborníků dobře.

„Kardiovaskulární onemocnění uvidíte, až dojde na infarkt nebo jakoukoliv jinou komplikaci. Tady je to vidět a právě je snaha upozornit třeba i na věci, které si v dennodenním životě spousta lidí vůbec neuvědomuje,“ zmínil psycholog Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. LF a VFN.

Je to jeden ze střípků do mozaiky prevence. Rozhodně bych ho nepřeceňoval, ale rozhodně má blíž pravdě než nějaká rakovinová romantika typu kovboje, velblouda a zasněné pohledy a podobné lži reklamního průmyslu.
Karel Nešpor
primář oddělení pro léčbu závislosti

Podle odborníka na reklamu a marketing Edy Kauby splňují fotografie zadání, aby odstrašily. „Krása je v tom, že je to hnusný. A čím to bude horší, tím to má větší dopad na člověka, který krabičku má,“ uvedl.

Na obrázky narazíme v celé Evropské unii

Nové nařízení bude platit pro celou Evropskou unii od 20. května, ministerstvo předpokládá, že jej zákonodárci stihnou schválit. 

Poté, co zákon vstoupí v platnost, začne platit i zákaz prodeje cigaret s příchutěmi, které jsou oblíbené především mezi mladými lidmi. Výjimkou jsou jen mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020, což je výjimka umožněná Evropskou unií.

Zákaz příchutí se nevztahuje ale například na doutníky, doutníčky nebo tabák do vodních dýmek. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Zakázán bude též prodej orálního tabáku, tedy tabákového prášku, který se samovolně rozpouští v ústech. Výjimku na jeho prodej bude mít v rámci EU jen Švédsko. Staré zásoby mohou prodejci nabízet ještě tři měsíce po začátku platnosti zákona.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24

Vládní novela počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady ve výši 200 až 300 milionů korun. „Při silném konkurenčním tlaku by se to v cenách nemělo projevit, musím říct bohužel,“ uvedl ministr zemědělství. Ani čeští výrobci neočekávají změnu v cenách pro kupující. Přitom primář oddělení pro léčbu závislosti Karel Nešpor zmiňuje, že cena je důležitý faktor speciálně pro děti a dospívající.

Varování na cigaretách
Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Podle zahraničních zkušeností se každopádně úbytek kuřáků projeví až s časovým odstupem. Jako první se většinou projevuje snaha vyhnout se pohledu na drsné obrázky a krabičku schovat. Přesto ministerstvo věří, že nákup cigaret to časem zákazníkům značně znepříjemní. Podle jeho propočtů se sníží počet závislých kuřáků v populaci o dvě procenta. Cigaretu by tedy mohlo odložit zhruba 45 tisíc Čechů.

Soumrak kouření v restauracích?

Další nástroj, kterým chce vláda omezit škodlivé vlivy cigaret, je úplný zákaz kouření v restauracích. Norma ministerstva zdravotnictví zatím leží ve sněmovně. Základní návrh na zastavení kouření v podnicích připravil už někdejší ministr Leoš Heger před čtyřmi roky. Po úpravách jeho nástupce se dostal poslancům na stůl až na sklonku loňského roku. „Výsledkem kouření není jen rakovina plic, o které se ví a hovoří, ale spousta dalších zhoubných nádorů,“ zmiňoval Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ochrana zdraví je hlavní argument ministerstva i lékařů. Pasivní kuřáci mají totiž kvůli dýmu podle studií zvýšené riziko také například cévních onemocnění skoro stejně velké jako ti aktivní. „Existují tvrdá výzkumná data, že ve Flandrech, v Liverpoolu, v Brémách, ve Španělsku nebo v Itálii, když zakázali kouřit v restauracích, ubylo infarktů, zejména mezi nekuřáky. Jestliže vdechují škodlivinu, riskují. Nikotin je faktor náhlé smrti. Dokáže stáhnout koronární cévy, i když jsou zdravé a průchodné,“ přiblížil primář oddělení pro léčbu závislosti bohnické nemocnice Karel Nešpor.

Ve vztahu k těm, kdo přijdou do restaurace a nekouří, i k obsluze je férové chodit kouřit ven. Když jezdím do zahraničí, například do Belgie, je to tam naprosto standardní věc a nikdo z hospodských si nestěžoval, že by mu poklesly tržby.
Marian Jurečka
ministr zdravotnictví

„My už dnes víme o kouření a jeho důsledcích tak neuvěřitelné detaily, víme tolik neuvěřitelně zásadních poznatků, přesto ta snaha proměnit je v reálné rozhodnutí a regulační nástroje je neustále podrývána,“ uvedl přednosta kliniky adiktologie VFN v Praze Michal Miovský.

Podle odpůrců je stěžejní ochrana práv majitelů podniků a svobodná vůle. Stává se z toho rozepře mezi právem svobodně dýchat čerstvý vzduch a právem svobodně si zapálit. „Stát nemá určovat, co můžeme dělat,“ prohlásil už dříve předseda opoziční ODS Petr Fiala. „Mohu si vybrat, do jaké restaurace jdu. Jestli mi restaurace nevyhovuje, tak do ní jít nemusím,“ dodal.

Ve sněmovně už padly návrhy na zmírnění navrhovaných pravidel. Například že by stačilo jen prostory pro kuřáky a nekuřáky důsledněji oddělit.