INA Lanškroun investiční pobídku od vlády dostane. Spor ministrů byl vyřešen

Vláda ve středu schválila investiční pobídku firmě INA Lanškroun, která plánuje rozšíření výroby pro automobilový průmysl. Před týdnem došlo při projednávání tohoto bodu ke sporu mezi ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a rozhodnutí muselo být odloženo.

Rozšíření výroby modulů pro řízení teploty může přinést Pardubickému kraji až 900 nových pracovních míst. Pobídka má podle dřívějších informací činit 255 milionů korun.

Společnost INA Lanškroun plánuje do rozšíření výroby vložit celkem 2,5 miliardy korun. Firma, která je součástí německého strojírenského koncernu Schäffler, počítá s investicí v novém závodě ve Svitavách a s rozšířením výroby v závodě v Lanškrouně. Hlavní činností firmy je výroba kombinovaných nástrojů, vstřikovacích forem a náhradních dílů pro další výrobu ložisek. Moduly zajišťující tepelný management motorů aut dodává automobilce Audi.

Mládek, jehož resort návrh do vlády předložil, obvinil minulý týden Babiše ze zablokování pobídky a z pokusu, aby financování zůstalo jen na ministerstvu průmyslu a obchodu. Babiš oponoval, že materiál zablokován nebyl, musí se ale nejdříve najít zdroj peněz, na který Mládek při sestavování rozpočtu na letošní rok zapomněl.  

Nyní se oba ministři dohodli, že pokud by ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci svého rozpočtu nemělo dostatek peněz, je ministerstvo financí připraveno potřebné peníze doplnit z rozpočtové rezervy, informoval na tiskové konferenci po jednání vlády Babiš. Dodal také, že požádal Mládka, aby informace o investičních pobídkách, které Czechinvest realizuje, dostávalo ministerstvo financí dříve. „Abychom si jen nedělali čárky, že máme dalšího investora, ale abychom měli přehled o tom, kolik mu dáme peněz a kolik zase dostaneme,“ řekl Babiš. 

Výroba ve Svitavách má začít v září

Ředitel společnosti INA Lanškroun Jan Goláň řekl, že by stavba závodu ve Svitavách měla začít nejpozději 1. března. Se získáním nových zaměstnanců by neměly být vážnější obtíže. „Už máme nabraných zhruba 100 lidí na klíčové pozice. Musí se dlouhodobě zaučovat, absolvovat stáže a školení u nás i v Německu,“ uvedl Goláň. Podle něj se investiční pobídka týká pouze závodu ve Svitavách. Výroba by měla být zahájena v září.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Mládek předpokládá, že se pobídka státu vyplatí. „Příjem státního rozpočtu za odvody zdravotního a sociálního pojištění za jeden rok při vytvoření devíti set nových pracovních míst lze odhadnout až na 100 milionů korun. Za předpokladu zachování pracovních míst po dobu deseti let lze odvody očekávat ve výši téměř jedné miliardy korun,“ řekl Mládek.

Premiér Bohuslav Sobotka ve svém komentáři připomněl, že s vedením společnosti o nové investici a rozšíření stávající výroby osobně v minulém roce jednal. „Získávání nových investic, které v ČR generují nová pracovní místa, je vládní prioritou,“ uvedl premiér.