Češi mění práci po necelých pěti letech

Jak dlouho vydržíme v práci (zdroj: ČT24)

Pět let je podle personalistů ideální doba, kterou by měl zaměstnanec strávit u jednoho zaměstnavatele. Češi teď u jedné společnosti vydrží v průměru necelých pět let. V Evropě jsou přitom pracovníci věrní jedné firmě podle personálních agentur přibližně tři a půl roku.

Tereza Waleczková je na začátku kariéry ve svém prvním zaměstnání. Nastoupila před osmi měsíci. Prodává letecké zájezdy, radí klientům a řeší případné problémy cestovatelů. O změně práce zatím neuvažuje. „Na to, abych se naučila úplně všechno, abych věděla o každém dopravci maximum, tak na to je potřeba opravdu řádka let. Nemám v plánu opustit naši společnost, jsem tady spokojená,“ říká referentka firmy Letuška Tereza Waleczková.

Kariéru chce budovat v rámci společnosti. Už teď, po necelém roce za přepážkou, se jí rýsuje postup do oddělení pro úzkou klientelu. „Až naberu více zkušeností, tak bych měla přejít přímo na to korporátní oddělení,“ konstatuje Waleczková.

Doba zaměstnání
Zdroj: ČSÚ

Lukáš Merkner pracuje u jedné firmy už osm let. Ve společnosti začínal jako brigádník v kuchyni. A vypracoval se tady až na vedoucího provozovny. Pozice v rámci podniku měnil zhruba každé dva roky. „Ta doba – rok, rok a půl až dva roky, mi vyhovovala. Vždycky na konci doby jsem cítil, že bych chtěl nějakou lehčí změnu, nějaký postup,“ vysvětluje vedoucí provozovny u McDonald Lukáš Merkner.

Nyní organizuje práci zhruba šedesáti lidí v této pražské pobočce – ve chvílích největšího náporu se ale do kuchyně opět vrací. „Pomáhám, aby se to všechno dalo zvládnout, pohodlně, takže každý den si najdu chvíli, abych tady byl,“ dodává.

Personalisté doporučují změnu náplně práce po dvou letech

Právě změnu náplně práce po dvou letech personalisté doporučují. Ideální délka zaměstnání je ale delší. Ještě před osmi lety Češi nejčastěji vydrželi u jednoho zaměstnavatele šest let, teď tuto dobu zkrátili o rok a půl.

„Mladá generace, která nastupuje do pracovního procesu, nechce setrvávat v jednom zaměstnání hodně dlouho, nebo dokonce celý život a řekla bych, že se začínáme pohybovat někde kolem průměru vyspělých států,“ říká generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Téměř 65 procent Čechů přitom v jednom zaměstnání vydrží déle než tři roky. Necelý rok pak v jedné firmě pracuje jen necelých osm procent zaměstnanců. Nejčastěji přitom práci mění lidé těsně po studiu.