Mateřská firma Googlu předstihla v tržní kapitalizaci Apple a je první na světě

Akcie americké společnosti Alphabet, která je majitelem Googlu, v pondělí výrazně stouply a katapultovaly ji před Apple na pozici firmy s největší tržní kapitalizací na světě. V prodlouženém obchodování zpevnily až o více než devět procent a překonaly hranici 800 dolarů za kus. Úhrnná hodnota akcií Alphabetu dosáhla zhruba 554 miliard dolarů.

Alphabet tak sesadila z pozice nejhodnotnější společnosti na světě amerického výrobce elektroniky Apple. Jeho hodnota činila zhruba 534 miliard dolarů, napsala agentura Reuters. Akcie Applu klesly minulý týden poté, co výrobce telefonů iPhone předpověděl první pokles čtvrtletního příjmu po 13 letech.

Akcie mateřské společnosti Googlu reagovaly na růst příjmu ve čtvrtém čtvrtletí o skoro 18 procent. K nečekaně slušnému výsledku jí pomohl solidní prodej reklamy v mobilních zařízeních a aktivity na serveru YouTube. Odhady analytiků překonal také očištěný zisk na akcii.

Jak se osvědčí reorganizace?

Firma Google dokončila svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet loni v říjnu. V rámci reorganizace se do samostatných firem oddělily některé projekty jako samořídicí auta a aktivity v oblasti prodloužení lidského života.

Alphabet se stala mateřskou firmou všech těchto menších společností. Dceřinou firmou je také společnost Google provozující stejnojmenný internetový vyhledávač.