Po silnici jezdí Kůzlátko i Soviczka. Na značky na přání už se ale fronty nestojí

Zájem o značku na přání upadá (zdroj: ČT24)

Ani ne po měsíci opadl zájem o značku na přání. Zatímco v prvních dnech si o ni na úřadě požádalo skoro 1700 lidí, tento týden jich zatím bylo zhruba sto. Celkem už si lidé objednali skoro 2500 vlastních SPZ. Kde ale zájem o značky na přání stále mají, je Cheb - konkrétně tamní radnice a policie.

Místo změti písmen a čísel je zájem například o název města. Cheb pořídil radničním autům a policistům vlastní značky. „Tímto způsobem budeme měnit dvacet značek, včetně městské policie,“ říká zaměstnanec MěÚ Cheb Václav Pluhař.

Už tak viditelně označená auta znakem města nebo chebským špalíčkem teď radnice doplní vlastními značkami, za které, na rozdíl od běžných žadatelů, nemusela zaplatit ani korunu. Třeba majitelům motorek ale zaplatit deset tisíc za značku na přání nevadí. Chtějí se vlastnictvím silného stroje chlubit i mimo sezonu, a tak si je připomínají aspoň tímhle způsobem. „Pro nás má význam Harley Davidson Ostrava, rok založení značky,“ vysvětluje prodejce motocyklů Adam Pekař.

Značky na přání si za leden objednalo 2500 lidí. A tisícovka s nimi už jezdí. Na silnicích jsou tak k vidění nápisy jako KUZLATK0, M0JEAUT0 nebo třeba BYLINAR1.

„Lidová tvořivost je veliká, objevují se tam různé výrazy. Ty nejodvážnější úředníci pochopitelně nepovolují,“ upřesňuje mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Nejvíc mají zájem o vlastní značky ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji a v Praze.

obrázek
Zdroj: ČT24

Svoji značku si na úřad přišel objednat i Pavel Plachý. „Abych si ji pamatoval, protože vždycky, když mi dali nějaké číslo, tak jsem ho zapomněl. Tohle si pamatovat budu,“ vysvětloval svou motivaci Plachý.

Byl jedním z mála, který na úřad v těchto dnech přišel. Prvotní zájem opadl a denně teď po celé republice přibývá kolem třiceti žádostí. „Předpokládám, že těch 2500 žádostí je už dost velké číslo a že se to bude dále snižovat,“ dodává Neusar.

Třeba na Vysočině si o svoji značku zatím řeklo sotva 70 lidí.