Evropské akcie zakončily týden v plusu. Letos poprvé

Západoevropské akcie v závěru silně rozkolísaného týdne prudce zpevnily a zaznamenaly i první týdenní nárůst v tomto roce. Evropské burzy podpořilo prudké oživení cen ropy z mnohaletých minim.

Panevropský index FTSEurofirst 300 vzrostl o 3,15 procenta na 1334,83 bodu a za týden získal 2,8 procenta. Od počátku roku nicméně stále ztrácí více než sedm procent. 

Během týdne světové akcie srážel pokračující propad cen ropy, které sestoupily na minima za téměř 13 let a od počátku roku ztrácely až čtvrtinu hodnoty. Projevovaly se také obavy o světovou ekonomiky, podle řady investorů jsou ale přehnané.

Trhy šly dosud v tomto roce proti nám, reálné ekonomické ukazatele ale nadále podporují náš pozitivní výhled na letošní rok.
Alan Higgins
vedoucí odboru domácích investic banky Coutts

Evropské akcie navázaly na čtvrteční oživení, kdy získaly více než dvě procenta díky vyjádřením šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ten naznačil, že v březnu by ECB mohla svou měnovou politiku dál uvolnit.

Páteční vzestup táhly akcie ropných společností, které získaly celkově přes šest procent. Ceny ropy ve čtvrtek a v pátek prudce oživily a vrátily se nad hranici 30 dolarů za barel. Podle investorů ale zůstane trh kvůli silně kolísavým cenám ropy nervózní.