Cameron trvá na omezení sociálních dávek pro přistěhovalce, pocítili by to i Češi

Britský premiér David Cameron dál trvá na tom, že omezí sociální dávky pro přistěhovalce z Evropské unie. I Češi by tak mohli pobírat přídavky a čerpat daňové úlevy až poté, co v Británii odpracují čtyři roky. České ministerstvo práce přitom odhaduje, že v současnosti v Británii pracuje na 30 tisíc Čechů. Další tisíce především mladých lidí tam jezdí na krátkodobé brigády nebo si přivydělávají během studia na britských školách.

Británie požaduje, aby se volný pohyb osob nevztahoval na nové členské země Unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni britské ekonomiky. „Můj návrh na čtyřleté období zůstává na stole, dokud nebudu spokojen, že máme alternativu, která bude stejně účinná a bude pro Brity fungovat stejně dobře. Že rozptýlí obavy z tlaku na naše sociální služby, který s sebou přináší příliv lidí do naší země,“ uvedl britský premiér Cameron.

Jakub Drahoňský zpívá a hraje na kytaru. Do Velké Británie odešel z Česka před dvěma lety a chce tady prorazit se svou kapelou. Jeho přítelkyně hraje také, a to na baskytaru. Zatím si ale na bydlení a jídlo vydělává Jakub jinak. Začínal mytím nádobí, teď tento vystudovaný inženýr pracuje v obchodě s horolezeckým vybavením. „Pokud se snažíte o kvalifikovanou pozici, tak je to daleko těžší. Musíte mít výbornou znalost angličtiny, ale hlavně musíte ukázat, že jste v něčem lepší než Brit, proč by jinak měli zaměstnávat cizince,“ říká.

Lépe je na tom při hledání práce v Británii ten, kdo má praxi

Velkou konkurenci napoprvé nepřekonala ani Eva Petrová. Přestože měla britský vysokoškolský titul.„Takže jsem odjela na rok do Prahy a získala práci v jedné z mezinárodních agentur a s tou zkušeností jsem potom přijela zpátky,“ vysvětluje PR manažerka Eva Petrová, která má nyní na starost mediální obraz londýnské letecké záchranky. A tvrdí, že omezení sociálních výhod pro přistěhovalce by na jejím odchodu za La Manche nic nezměnilo. „Já jsem osobně nikdy dávky nepobírala v Británii a moje situace by byla naprosto stejná,“ dodává.

Atraktivita práce ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Bez ohledu na návrhy premiéra Camerona, aby se omezil příliv přistěhovalců z nových unijních zemí, tamní firmy o Čechy zájem mají. Například jeden pracovní portál měl loni asi 350 nabídek zaměstnání do Velké Británie. Většinou šlo o pozice jako řidič nebo skladník. Postupně ale roste i poptávka po kvalifikovanějších profesích. „Aktuálně evidujeme větší zájem o pozice ve zdravotnictví, zejména jsou to zdravotní sestřičky,“ konstatuje ředitelka Profesia Zuzana Lincová.

O práci v zahraničí uvažují hlavně mladí lidé. V Česku přibližně každý čtvrtý. „Hlavním důvodem je finanční stránka, protože si chtějí polepšit finančně. A dalším důvodem jsou zkušenosti v zahraničí,“ říká mluvčí Intrum Justitia Lenka Šindelářová.

V porovnání se sousedními zeměmi ale není touha odejít za lepším tak častá.  Například Maďarsko by kvůli finanční situaci opustila víc než polovina mladých lidí. Maďarská i polská vláda už dala najevo, že s návrhy Camerona nesouhlasí.