Z loterií a kurzových sázek získává sport stále více peněz. Jdou pro děti a mládež

Rozdělování peněz na sport dětí a mládeže (zdroj: ČT24)

Sport obdržel loni z loterií a kurzových sázek o 84 milionů korun více než o rok dříve. Nejvíce peněz poslaly společnosti Sazka a Tipsport. Český olympijský výbor tak mohl souhrnně rozdělit 528 milionů korun – hlavně na sport dětí a mládeže. Největší částky směřovaly do fotbalu, ledního hokeje a atletiky.

Mladí fotbalisté dostali 151 milionů, lední hokej 39 milionů a „třetí" atletika pak 19 milionů korun.

V porovnání roků 2014 a 2015 jsme téměř o 15 procent navýšili příjmy od loterijních společností.
Jiří Kejval
předseda Českého olympijského výboru

Příspěvky získaly například také Česká obec sokolská (8 milionů na projekt Česko sportuje), Česká unie sportu (nástupce bývalého ČSTV, také 8 milionů korun na projekt Česko sportuje) a Český paralympijský výbor (4,8 milionu). Vyplývá to z údajů Českého olympijského výboru, který vybrané peníze rozděluje jednotlivým sportovním svazům.

Příspěvky na sport
Zdroj: ČT24

Například letohradský klub zajišťuje z loterijních peněz dětem většinu potřebného vybavení – vzduchovky, různé typy lyží, hole, přispívá i na cesty do zahraničí. Celkem loni získali biatlonisté v Česku 1,7 milionu korun.

Podobně přišly peníze vhod curlingu. Například sada kamenů vyjde na čtvrt milionu, něco stojí pronájem ledu. Souhrnně dostal Český svaz curlingu 547 tisíc korun. 

Nejvyšší měrou skóruje samozřejmě fotbalová asociace a hokejový svaz. Svazy, které s mládeží pracují méně, případně jsou méně 'atraktivní', si sáhnou na menší podíl.
Petr Graclík
generální sekretář Českého olympijského výboru

Loterijní společnosti odvádějí na sport dětí a mládeže každý rok víc. V roce 2014 to bylo 444 milionů, loni  pak 528 milionů. Pro letošní rok se odhaduje až 600 milionů korun. 

„Důležité je se podívat, na co se potřebují peníze v případě sportu mládeže – především na trenéry. Jsou to ti, kteří přivedou děti ke sportu, udrží je u toho, motivují je a organizují vlastní trénink,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Upozorňuje, že ale musejí mít nějakou perspektivu. „Nemůže se pracovat z roku na rok, proto jsou naše peníze vyúčtovatelné v průběhu tří let. Svaz, který dostane peníze, může dát tříletou smlouvu trenérům, a to je klíčové,“ dodal.

Kejval: Důležití jsou pro sport mládeže trenéři, ti ale potřebují dlouhodobější perspektivu (zdroj: ČT24)

Na celkovém financování českého sportu se však příjmy z odvodů loterijních a sázkových společností podílejí zhruba jen 0,5 procenta. Náklady na sport nesou podle Českého olympijského výboru především domácnosti. Podílejí se na nich 80 procenty, zatímco v Evropské unii je to průměrně 50 procent. Dále jsou to rozpočty krajů a obcí (7,5 procenta) a ministerstva školství (2,5 procenta) – tedy veřejné zdroje. Pak jsou to sponzorské peníze (7 procent) a vlastní činnost (2,5 procenta ).