Čínské akcie ztratily pět procent. Stály za tím zprávy o vývoji cen

Čínské trhy stále pod tlakem (zdroj: ČT24)

Čínské akcie zahájily nový týden pětiprocentním propadem a jsou na nejnižší hodnotě od loňského září. Přispěly k tomu jednak víkendové údaje o vývoji inflace a také pokračující obavy investorů o vývoj čínské ekonomiky.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 5,03 procenta na 3192,45 bodu. Index burzy v Šanghaji pak oslabil o 5,3 procenta.

Sobotní statistika ukázala, že meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Číně v prosinci zrychlilo na 1,6 procenta z 1,5 procenta v předchozím měsíci. Důvodem byl hlavně růst cen potravin. Riziko poklesu cen však stále přetrvává, protože výrobní ceny se snížily o 5,9 procenta a pokles zaznamenaly již 46. měsíc za sebou.

Podle analytičky z Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezkové Čína dosud problémy hodně řešila zejména devalvací měny. „Čímž si samozřejmě zlepšovala svou konkurenceschopnost a pozici ve vývozu, zároveň ale svůj problém trochu vyvážela do regionu, protože ostatním ekonomikám nezbývá, než reagovat a například také devalvovat měnu,“ uvedla Rezková s tím, že je otázka, jestli začne s reformami.

Rezková: Devalvací měny si Čína zlepšovala vývoz, problém ale vyvážela (zdroj: ČT24)

Propad a velké Sorosovy obavy

Minulý týden čínské akcie ztratily asi deset procent hodnoty. V pátek o dvě procenta zpevnily, převážně díky rozhodnutí čínské komise pro cenné papíry přestat uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech. Úřady jej zavedly teprve na začátku roku, jen za minulý týden ale tento nový mechanismus obchodování dvakrát zastavil. Výkyvy akcií v Číně způsobily výkyvy také na předních akciových trzích jinde ve světě.

Americký investor maďarského původu George Soros prohlásil, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize a vyzval proto investory k velké obezřetnosti. „Když se podívám na finanční trhy, vidím tam vážné problémy, které mi připomínají krizi z roku 2008,“ řekl minulý týden podle agentury AFP finančník.

Situace není tak horká, tvrdí čeští ekonomové

Podle ekonoma, europoslance a předsedy strany Svobodní Petra Macha a ekonoma a poradce ministra financí Aleše Michla je tato panika však zbytečná a nebude mít téměř žádný vliv na českou ekonomiku, shodli se v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Já si myslím, že je moderní malovat čerta na zeď a pak se chlubit, já to předvídal. Na běžného českého občana problémy Číny nedopadnou.
Petr Mach
ekonom, europoslanec a předseda strany Svobodní

„Když tedy v Americe padá burza, zasáhne to všechny, v Číně je to něco jiného. Padá tam sice burza, ale není panika mezi reálnou ekonomikou, lidmi a firmami. Takže ano, čeká se zpomalení, ale to je očekávané a všichni to vědí, což je velký rozdíl proti tomu, co přišlo v roce 2008. Tehdy to byl šok, kdy najednou Amerika zkolabovala a nikdo to skoro nečekal,“ uvedl Michl.

Makléř: Evropa byla opatrná, ale v plusu (zdroj: ČT24)

Neočekáváme, že by se zbytek měsíce nesl v poklidnějším duchu, uvedl ve svém investičním výhledu obchodník s cennými papíry, společnost Colosseum. Podle ní se však investoři zaměří, vedle čínských ekonomických ukazatelů, především na výsledky amerických firem. Ty by tak měly ovládnout akciové křivky na několik následujících týdnů. 

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora připomněl spekulace, že by Čína mohla znovu a prudce devalvovat. To by podle něho srazilo cenu ropy, jako nejpravděpodobnější pak vidí 28 dolarů za barel. Nyní je přitom ropa Brent pod 33 dolary, což znamená nejnižší úroveň za posledních 12 let.