Dění na burzách v Číně není pro Česko důvod k panice, shodli se ekonomové Mach a Michl

Panika zasáhla tento týden čínské akciové trhy, které za tuto dobu odepsaly zhruba deset procent. A protože bezmála pětina celkové světové ekonomické aktivity je spojená s čínskou velmocí, hýbat směrem dolů se začaly i další trhy. Ty evropské poslední dny ztratily dvě procenta, pražská burza ještě o něco více a do středy zmizelo v rámci světových akciových trhů asi 2,5 bilionů USD. Podle ekonoma, europoslance a předsedy strany Svobodní Petra Macha a ekonoma a poradce ministra financí Aleše Michla je tato panika však zbytečná a nebude mít téměř žádný vliv na českou ekonomiku,  shodli se v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Americký investor maďarského původu George Soros prohlásil, že světové finanční trhy stojí kvůli ekonomickým problémům v Číně na začátku nové krize a vyzval proto investory k velké obezřetnosti. „Když se podívám na finanční trhy, vidím tam vážné problémy, které mi připomínají krizi z roku 2008,“ řekl podle agentury AFP finančník.

Čína má podle Sorose potíže s hledáním nového modelu hospodářského růstu a devalvace měny přenáší tamní problémy do zbytku světa. Světové finanční trhy v novém roce prudce oslabují, z části proto, že pokles kurzu čínského jüanu podtrhuje obavy z dalšího vývoje čínské ekonomiky.

„Já si myslím, že je moderní malovat čerta na zeď a pak se chlubit, já to předvídal. Na běžného českého občana problémy Číny nedopadnou. Mně se zdá, že Čína, která roste vysokým tempem, tak když má problémy, tak místo toho, aby rostla o deset procent, poroste ročně jen o šest. Ale to neznamená důvod k panice u nás,“  říká Mach. A míní, že když se první týden v roce burza propadala, za týden zase poroste. „Tak to na burzách chodí,“  konstatuje.

Michl: Když padá burza v USA, zasáhne všechny. U Číny to tak není

Podobně nesdílí Sorosův názor ani poradce ministra financí Aleš Michl. Podle něho představuje burza v Číně zhruba třicet procent tamní ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu. V USA je to však sto procent. „Když tedy v Americe padá burza, zasáhne to všechny, v Číně je to něco jiného. Padá tam sice burza, ale není panika mezi reálnou ekonomikou, lidmi a firmami. Takže ano, čeká se zpomalení, ale to je očekávané a všichni to vědí, což je velký rozdíl proti tomu, co přišlo v roce 2008. Tehdy to byl šok, kdy najednou Amerika zkolabovala a nikdo to skoro nečekal,“  vysvětluje Michl.

Pád akciové říše (zdroj: ČT24)

Přesto však zmiňuje dva aspekty, které se mohou české ekonomiky dotknout. První z nich hodnotí jako pozitivní. A vysvětluje, že důvodem, proč nyní čerpají všichni levný benzín, je právě důsledek zpomalení čínské ekonomiky. Jak Čína zpomaluje, má menší poptávku po komoditách, proto je cena ropy nízko, než jako tomu bylo před pěti šesti lety,“ vysvětluje Michl.

Kde se naopak dění v Číně může promítnou negativně na české straně, je export.

My dovážíme do Německa hlavně díly, tam se smontují a vyvezou do Číny, Ameriky i Evropy. Takže pokud zpomalí Čína, zpomalí i německý export a to zpomalí nás.
Aleš Michl
ekonom a poradce ministra financí

Zpomalení však nebude nijak obrovské. Podle Michla půjde maximálně o desetinky. Což znamená, že v případě české ekonomiky tak do půl procenta. „Za předpokladu, že se nestane nic šokového,“ dodává.

Pokud je země ve „výprodeji“, pak je příležitostí pro kohokoliv

Podle ekonoma Macha je na místě konečně uznat, že Čína, která roste o pět šest až jedenáct procent, poroste i nadále, byť letos to bude o něco méně. „Ale platí, že Čína začíná být dominantní nejen svou ekonomikou, ale i politickou a vojenskou silou a u nás si to mnoho lidí nepřiznává. Už to není jen o textilu,“ zdůraznil Mach.

Dění na burzách v Číně není pro Česko důvod k panice (zdroj: ČT24)

V Česku jsme přitom poslední měsíce svědky zatím nejmasivnějších investic Číny. V následujících dvou letech by mohlo jít o investice až ve výši 120 miliard korun. Může to znamenat i to, že čínské investiční skupiny rozkládají riziko a česká ekonomika se tak stane mnohem více provázaná s čínskou, než tomu je dosud. Podle Macha to ale zase není tak podstatné, protože mnohem masivnější investice Číny probíhají například i v takových padlých ekonomikách, jako je Řecko, kdy se třeba prodal celý velký přístav ve velkoměstě a rýsují se další infrastrukturní projekty.

„Pokud je země ve výprodeji, tak je to příležitost pro kohokoliv. Ale nevím o tom, že by česká ekonomika krachovala jako řecká, že by stát byl nucen prodávat. Pokud někdo chce investovat, ať investuje, ale neočekávám, že by došlo k masivnímu vykoupení Česka Čínou,“ říká Mach.

A dodává, že se mělo spíše řešit, jestli na republiku dopadá problém Řecka či eurozóny nebo příliš složité daně.