Zákon o kontrolním hlášení DPH se změní: Pokuty nebudou tak přísné

Počátkem ledna vstoupilo v platnost kontrolní hlášení u DPH. Koalice si od něj slibuje lepší výběr daní. Jenže součástí zákona jsou i poměrně vysoké sankce, pokud někdo hlášení neodevzdá, což kritizovala i opozice ve sněmovně. Ministr financí Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce připustil, že jsou sankce přehnané – proto má od června platit novela, která pokuty pro podnikatele zmírňuje.

Teď je zákon nastaven tak, že pokud podnikatel podá kontrolní hlášení se zpožděním do pěti dnů, čeká ho pokuta tisíc korun. Když ho pošle po výzvě úřadu, zaplatí deset tisíc. A pokud ho nepodá vůbec, bude jim hrozit pokuta až 50 tisíc.

Zatímco firmy musí kontrolní hlášení DPH posílat elektronicky každý měsíc, živnostníci ho mají odesílat buď jednou měsíčně, nebo jednou za čtvrt roku – podle toho, jak často platí DPH.

„Máte pravdu, že v těch sankcích jsme to přehnali. Proto navrhneme novelu, která bude platit od 1. června letošního roku, kde např. pokuty 1000 korun za pozdní hlášení zaniknou. Nebude tam žádná pokuta – rozumíme to, je to nové, proto tam bude doba hájení,“ vysvětloval Andrej Babiš.

Zároveň má novela obsahovat novinku, která se týká pokut ve výši 10 nebo 50 tisíc – tyto pokuty bude podle ministra financí možné prominout. „Finanční správa určitě bude flexibilní,“ ujišťoval ministr financí. 

Šéf ODS: Jsem hrdý, že jsme pro to ani jednou nehlasovali

Šéf ODS Petr Fiala ale zavedení kontrolního hlášení kritizoval: „Stát má za úkol dobře vybírat daně, ale na to má dost nástrojů, má na to dost úředníků i dost možností. Dneska mohou úředníci nahlížet nejen do daňových přiznání, do registru vozidel nebo nemovitostí. Nepotřebujete k tomu shromažďování dat,“ tvrdí Fiala.

Podle něj je zákon úplně špatný a navíc na něj vláda nepřipravila podnikatelskou veřejnost. Připravena je prý jen necelá pětina podnikatelů.  „Já jsem hrdý, že jsme pro to ani jednou nehlasovali,“ dodal  předseda ODS. 

Na Slovensku se první půl rok pokuty neplatily

Na Slovensku mají zkušenost s kontrolním hlášením DPH od roku 2014: pokuty tam teoreticky mohou dosáhnout až do výše 10 tisíc eur, ale zákon nestanoví konkrétní částky na konkrétní prohřešky. Prvního půl roku se pokuty neudělovaly a i dnes jsou minimální.

Právě přechodnou lhůtu bez pokut požadovala Asociace malých a středních podniků: „Je hrozně důležité, aby v době, kdy to budou zkoušet, nebyly nějak uplatňovány sankce. To je naprosto zásadní a primární," konstatoval Karel Havlíček z asociace.

Na Slovensku jsou i mírnější lhůty – podnikatel musí na výzvu úřadů reagovat do pěti pracovních dnů, u nás je to do pěti kalendářních. Toto se má ale podle Babiše také změnit zmíněnou novelou: „Úředník pochybil, tak to opravíme,“ prohlásil v Otázkách ministr financí.