Ukrajina by mohla uvalit na Rusko obchodní embargo

Ukrajinský parlament poskytl vládě mandát uvalit na Rusko obchodní embargo. Reaguje tak na rozhodnutí Moskvy, která s platností od prvního ledna pozastavila smlouvu o volném obchodu mezi zeměmi.

Zákon, který opravňuje ukrajinskou vládu vyhlásit embargo, podpořilo podle agentury Reuters 291 poslanců ze 450členného parlamentu. Norma vstoupí v platnost poté, co ji podepíše prezident Petro Porošenko.

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem jsou dlouhodobě vyostřené, jádrem sporu je odklon Ukrajiny od Ruska a ukrajinské sbližování s EU. Moskva v minulosti opakovaně vyjádřila obavy, že dohoda Ukrajiny s EU bude mít negativní dopady na ruské hospodářství, a pohrozila proto zavedením obchodních restrikcí vůči Kyjevu.

Rusko omezuje obchod s Ukrajinou, údajně kvůli evropskému zboží

V polovině prosince pak Rusko oznámilo, že ve stejný den, jako začne platit volný obchod Ukrajiny s EU, bude pozastavena platnost obdobné dohody mezi Ukrajinou a Ruskem. Moskva se obává, že by ukrajinsko-unijní ujednání mohlo vést k zaplavení ruského trhu evropským zbožím, pokud by Rusko nepřijalo žádná ochranná opatření.

Moskva totiž v srpnu loňského roku zakázala dovoz některých potravin z Evropské unie, Spojených států amerických a z několika dalších západních zemí. Jde o maso, ovoce, zeleninu a mléčné výrobky.