Miliardy na soláry zřejmě budou. Vláda Vitáskovou přesvědčila

Energetický regulační úřad (ERÚ) má připravenou pracovní verzi cenového rozhodnutí, ve které počítá s podporou pro existující zdroje obnovitelné energie – uvedl to mluvčí úřadu Jiří Chvojka, dokument ERÚ zveřejnil odpoledne. Dotace ale úřad vypíše až ve chvíli, kdy vyjde vládní nařízení právě o této podpoře ve Sbírce zákonů. To by mělo být v brzké době.

„Dnes, aby se situace nějakým způsobem vyřešila, nebo aby se alespoň nějak řešila, zveřejníme pracovní verzi cenového rozhodnutí, které by mohlo vyjít vstříc nařízení vlády,“ uvedl po jednání vedení ERÚ Chvojka.

Spor mezi ERÚ a ministerstvem průmyslu s dotovanou výkupní cenou energie se točí kolem notifikace Evropské komise. Úřad totiž může vyplatit dotace jen těm elektrárnám, které mají potřebné razítko z Bruselu. Háček je v tom, že tuto notifikaci zdroje zapojené před rokem 2013 nemají. A těch je v tuzemsku většina.

Chvojka: Pokud se ukáže, že to nejsou existující zdroje, budou muset peníze vrátit (zdroj: ČT24)

Šéfka úřadu Alena Vitásková se proto podle svých slov obává, že by vyplacením podpory v celkové výši 42 milionů korun porušila evropské právo. Přitom v minulých letech poskytoval ERÚ dotace bez problémů. Vitásková ale na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Bez notifikace, ale s nařízením vlády

To je ale pozdě, o podpoře se musí rozhodnout do konce roku. Vláda proto v pondělí schválila nařízení, podle něhož je možné, aby ERÚ mohl vydat rozhodnutí umožňující od 15. února financovat obnovitelné zdroje, a to i bez notifikace od Evropské komise.

Sám Mládek podle vlastních slov chápe rozhodnutí úřadu počkat si, až vyjde nařízení ve Sbírce zákonů. „Včera (v úterý) jsem to podepsal já, dneska podepsal pan premiér, takže je otázka, kdy to vyjde ve sbírce zákonů, což bude pravděpodobně brzy,“ řekl uvedl ministr, podle kterého by tak teoreticky příjemci peněz nemuseli nic poznat. 

Vláda se už situací kolem výplaty podpory na příští rok jednou zabývala. Schválila tehdy vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší.

V pracovní verzi dokumentu ERÚ počítá s tím, že vypíše podporu pro existující zdroje. „Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ty informace nemáme,“ dodává Chvojka.

Pokud podle něj v budoucnu Komise prohlásí, že měla být podpora obnovitelným zdrojům mezi lety 2006 a 2012 posuzována jako nová, bude cenové rozhodnutí vlastně neplatné. Podporu ale ERÚ nevypíše pro zdroje, které se budou připojovat v příštím roce, dokud ji neodsouhlasí Evropská komise.

Bez dotací insolvence

Dosavadní postup Energetického regulačního úřadu poměrně ostře kritizují zástupci oborových asociací. Například Česká průmyslová fotovoltaická asociace v pondělí uvedla, že podporu je třeba vypsat ještě do konce roku, jinak dojde ke škodám, které zasáhnou nejen obnovitelné zdroje, ale také banky nebo zemědělství.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha zase před časem prohlásil, že kdyby se o penězích rozhodlo až v příštím roce, znamenalo by to pro mnohé zemědělce, kteří provozují bioplynové stanice, insolvenci.