Státní zaměstnance čekají zvláštní odměny i pět dnů placeného zdravotního volna

Sobotka podepsal s odbory první kolektivní smlouvu pro státní zaměstnance (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předáci tří odborových svazů podepsali vůbec první vyšší kolektivní dohodu pro zaměstnance ve státní službě. Díky ní budou mít pracovníci nárok na pět dnů placeného zdravotního volna a zvláštní odměny při pracovních i životních výročích. Dokument, který platí od 1. ledna do konce roku, jim zaručuje také vyjednávání o dalším růstu platů.

Kolektivní dohoda obsahovala tři sporné body, nakonec se ale strany shodly na kompromisu. „Jsem rád, že jsme k němu dospěli,“ uvedl při podpisu Sobotka. Pokud kabinet chce po zaměstnavatelích v Česku zajištění dobrých pracovních podmínek pro jejich pracovníky, měl by podle něj jít sám příkladem.

Odbory původně požadovaly šest dnů zdravotního volna a odměny z peněz na mzdy ze státního rozpočtu. Vláda ale prosazovala jen čtyři zdravotní dny a část odměn z fondu kulturních a sociálních potřeb. Díky kompromisu budou mít státní zaměstnanci nakonec pět takzvaných sickdays (dnů zdravotního volna) a odměny poputují ze mzdových prostředků.

Odměny za narozeniny i odpracované roky

Odměny budou například za narozeniny. K padesátinám by měl člověk dostat pět tisíc korun, pokud by byl ve službě alespoň pět let. K šedesátce by se vyplácelo deset tisíc. Po deseti letech ve službě by pracovník měl dostat pět tisíc korun, po dvaceti deset tisíc korun, po třiceti patnáct a po čtyřech desetiletích dvacet tisíc korun.

Podle podepsané dohody budou odměny i při odchodu do důchodu. Po alespoň pětileté službě pro stát by měla činit pět tisíc korun, po deseti letech služby deset tisíc a po patnácti patnáct tisíc korun.

O platech se bude vyjednávat každý rok

Odbory původně požadovaly i navýšení tarifů ve státní službě o 25 procent, nakonec ale od tohoto záměru ustoupily. O úpravě výdělků chtějí s kabinetem ale začít vyjednávat hned v lednu. Vyšší kolektivní dohoda počítá s tím, že se vyjednávání o zvýšení platů uskuteční každý rok.

Smlouva kryje podle Sobotky na 69 tisíc zaměstnanců ve státní službě. Dohodu podepsali předseda školských odborů František Dobšík, předák odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář a místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. Šéfka svazu civilních zaměstnanců armády k dokumentu svůj podpis připojí dodatečně.