Češi budou dohánět Západ desítky let, z platu si stále koupí polovinu

Platy Čechů se stále nevyrovnají těm v západní Evropě (zdroj: ČT24)

Platy Čechů se stále nevyrovnají těm v západní Evropě nebo ve Spojených státech. Podle předvánočního průzkumu serveru MůjPlat.cz si tuzemští zaměstnanci oproti západním zemím za své platy koupí zhruba o polovinu méně. Češi jsou naopak v kupní síle před východní Evropou nebo Jižní Amerikou.

I přes slibný ekonomický růst tuzemské platy ve srovnání se západní Evropou stále výrazně pokulhávají. Jedním z důvodů jsou podle ekonomů například vysoké náklady na práci. 

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta poukazuje především na nízkou míru produktivity práce. „Stejně jako platy je výrazně nižší než v zemích západní Evropy. Dobrou zprávou je, že stejně jako mzdy i produktivita práce pozvolna narůstá a tyto státy doháníme,“ řekl České televizi.

Platy se porovnávaly napříč profesemi. Od nekvalifikovaných pracovníků až po odborníky a specialisty, kam patří například platy učitelů, lékařů, psychologů nebo právníků. Třeba ti si v tuzemsku vydělají víc než jejich slovenští, ruští nebo brazilští kolegové.

Porovnání hrubé hodinové mzdy
Zdroj: MůjPlat.cz/Wageindikator.org

Rozdíl se snižuje, ale stále je vysoký

Američany nebo Němce ale budou Češi podle analytiků dohánět desítky let. „Po sametové revoluci se uvažovalo o tom, jestli doženeme Německo za 20 nebo 25 let. Čtvrtstoletí uplynulo, rozdíl se sice snížil, ale stále zůstává poměrně vysoký,“ poznamenal hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle ředitele serveru Chytryhonza.cz Jiřího Patáka jsou největší rozdíly vidět ve službách a v cenách nemovitostí. „Naopak u spotřebního zboží se hladina srovnala,“ řekl České televizi. Největším tahounem životní úrovně v Česku pak podle něj nebude automobilový průmysl, ale technologická centra, která v zemi v poslední době vznikají: „Dokážeme poměrně dobře využít našich IT expertů a i díky tomu u nás našly zázemí velké evropské i světové firmy.“

Paták: Největší rozdíl je ve službách a v cenách nemovitostí (zdroj: ČT24)

Objem peněženek Čechů se také stále zvětšuje. Průměrná měsíční mzda v letošním třetím čtvrtletí se meziročně zvýšila téměř o čtyři procenta na víc než 26 tisíc korun. Podle Údajů statistického úřadu jde o nejrychlejší nominální růst od konce roku 2009. Analytici však zároveň dodávají, že na průměrnou mzdu dosáhne jen asi třetina zaměstnanců.

MůjPlat.cz využívá pro mezinárodní porovnání platů ve sledovaných kategoriích přepočet platů na paritu kupní síly vyjádřenou v amerických dolarech podle Mezinárodního měnového fondu. Parita kupní síly vyjadřuje v praxi hodnotu zboží a služeb, které si za daný plat lidé v Česku koupí v přepočtu na dolary.

Kupní silou se Západu stále zdaleka nevyrovnáme (zdroj: ČT24)