V hangárech čínských aerolinek bude stát 110 nových boeingů

Čínské aerolinky China Southern Airlines a jejich dceřiná společnost Xiamen Airlines podepsaly dohodu o koupi 110 letadel americké společnosti Boeing v hodnotě více než deset miliard dolarů (249,3 miliardy korun).

China Southern mají největší flotilu letadel v Číně. Firma koupí 50 letadel 737 MAX a 30 letadel nové generace 737. Xiamen získá 30 letadel 737 MAX. Konečná cena bude zřejmě nižší než uváděná katalogová, protože aerolinky při větším odběru získávají výrazné slevy.

Objednávka přichází dva měsíce poté, co Boeing podepsal dohodu s čínskou státní firmou Commercial Aircraft Corporation of China o výstavbě prvního závodu na konečnou montáž jeho letadla 737 v Číně. V té době rovněž Boeing uvedl, že se mu podařilo získat od čínských společností objednávky na 300 letadel.

Také Airbus hlásí nové čínské objednávky

Boeing bojuje o podíl na čínském trhu s evropským Airbusem. Ten nedávno uspěl u největší čínské nízkonákladové aerolinky Spring Airlines, která od něj koupila 60 letounů. Obchod má hodnotu zhruba 6,3 miliardy dolarů (159,6 miliardy Kč).

Spring Airlines si u Airbusu objednaly 45 strojů A320neo a 15 letounů A321neo. Evropskému konglomerátu to pomůže zvýšit náskok před americkým rivalem Boeing na tomto rychle rostoucím segmentu trhu s úzkotrupými letouny.

Čína se má stát v roce 2029 největším leteckým trhem

Zájem o cestování letadlem v Číně silně roste. Počet pasažérů na cestách uvnitř Číny a za její hranice se podle některých odhadů v příštích dvou letech ztrojnásobí. Během příštích 20 let bude v Číně potřeba odhadem 6330 letadel. Čínské aerolinky tudíž rozšiřují své letové parky a oba přední světoví výrobci letadel Airbus a Boeing o zakázky v druhé největší světové ekonomice tvrdě bojují.

Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu (IATA) minulý měsíc uvedlo, že Čína v roce 2029 překoná Spojené státy a stane se největším leteckým trhem podle počtu přepravených cestujících, napsaly agentury AP a Reuters.