Porošenko: Přerušení volného obchodu s Ruskem je cena za evropskou volbu

S novým rokem se Ukrajině na jedné straně otevírá evropský trh díky dohodě o volném obchodu, zároveň se jim ale uzavře ruský. Vladimir Putin totiž nyní nařídil, aby ruská vláda od 1. ledna pozastavila dohodu s Kyjevem. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že si je vědom, jaké škody to pro zemi bude znamenat, ale je prý připravena zaplatit za svobodu a evropskou volbu.

Putinovo rozhodnutí je podle prezidentského dekretu důsledkem „mimořádných okolností ovlivňujících zájmy a ekonomickou bezpečnost Ruské federace“. Moskva tvrdí, že obchodní dohoda mezi EU a Ukrajinou by mohla vést k zaplavení ruského trhu evropským zbožím, pokud by Rusko nepřijalo žádná ochranná opatření. Dekret neupřesňuje, na jak dlouhou dobu bude dohoda o volném obchodu s Ukrajinou pozastavena.

O dohodě mezi EU a Ukrajinou na technické či politické úrovni jednaly v končícím roce všechny tři strany více než dvacetkrát, připomněl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Poslední možností je podle něj technická schůzka plánovaná na 21. prosince. „Dohoda vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku a nemůže být změněna přímo ani nepřímo,“ zdůraznil šéf komise. Hrozby či odvetná opatření podle něj neodpovídají duchu dosud vedených jednání.

Podle Porošenka ale Rusko v těchto rok trvajících jednáních vůbec kompromis nehledalo. „Cílem bylo mít možnost dohodu vetovat a zastavit proces postupné ekonomické integrace Ukrajiny do EU,“ míní ukrajinský prezident.