Švédové mají prázdné peněženky. Většinou jim stačí karta

Události: Švédsko míří k bezhotovostní budoucnosti (zdroj: ČT24)

Švédsko by mohlo být první zemí na světě, ve které mezi lidmi přestane kolovat hotovost. Na základě několika studií to tvrdí tamní profesoři i zástupci centrální banky. Okolo 60 procent obyvatel totiž preferuje platby kartou, přes internet nebo prostřednictvím mobilních aplikací. Některé instituce a obchody už dokonce bankovky a mince několik let nepřijímají.

Fyzické mince a koruny použijí Švédové podle statistik pouze při každé páté transakci. A odborníci z toho vyvozují, že postupem času hotovost ze skandinávské země zmizí úplně. „Možná se toho dočkáme za deset let nebo ještě dřív,“ odhaduje profesor na Royal Institute of Technology Associate Niklas Arvidsson.

Trendu postupně mizející hotovosti se přizpůsobily nejen obchody, kde si často za mince a bankovky lidé už nic nekoupí, ale dokonce i pouliční prodavači charitativních časopisů. Mezi jejich povinnou výbavu nyní patří i platební terminály.

Omezení černé ekonomiky, nebo ztráta národní identity?

Mezi hlasité zastánce bezhotovostní společnosti patří například i jeden z členů legendární pěvecké skupiny ABBA Björn Ulvaeus. Ten u sebe neměl hotovost už dva roky, ve fyzických penězích totiž vidí symbol černé ekonomiky a mafie. „Čím víc to zkoumám, tím víc jsem přesvědčený, že společnosti prospěje fungovat bez hotovosti. Chci zjistit, jaké konkrétní benefity to budou,“ říká.

Kritici ale upozorňují, že život bez mincí a bankovek má i své stinné stránky. Problémy by mohl přinést zejména starším lidem, kteří často nemají přístup k internetu. Historici zase upozorňují na to, že konec peněz povede k částečné ztrátě národní identity. A to i z toho důvodu, že Švédsko bylo vůbec první zemí, která v roce 1661 zavedla papírové bankovky.