Lékařská komora by sjednotila odměňování lékařů v nemocnicích

Události ČT: Padají návrhy na sjednocení platů lékařů v nemocnicích (zdroj: ČT24)

Podle hesla za stejnou práci stejný plat navrhuje lékařská komora srovnat výdělky v soukromých, státních i krajských nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví chce o návrhu znát podrobnosti. Předběžnou podporu mají u ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Znovu se tak diskutuje o platech doktorů. „Všechny nemocnice jsou financovány stejně. Pobírají peníze z prostředků veřejného zdravotního pojištění a díky těm rozdílům mezi mzdami a platy jsou právě regionální nemocnice na okresech často personálně velmi zdevastované,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Výplaty lékařů ve státních a soukromých nemocnicích se podle posledních dat liší až o deset procent, což se nelíbí lékařské komoře. Změnou zákoníku práce by chtěla dosáhnout jednotného odměňování.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha je to ale takhle nerealizovatelné. „První se musí řešit zdroje ve zdravotnictví, které jsou poddimenzované,“ zmínil.

Odměňování lékařů v nemocnicích
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zdravotnictví chce podrobnosti

Ministerstvo zdravotnictví o návrhu České lékařské komory ví. O sjednoceném odměňování lékařů chce ale znát podrobnosti. „Česká lékařská komora nás s ním zatím neseznámila. Ve chvíli, kdy to udělá, určitě o něm budeme diskutovat,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Předběžnou podporu má případná změna zákona u ministra financí Andreje Babiše. Před dvěma týdny to slíbil na poradě zdravotnických odborářů. 

Od ledna mají dostat lékaři každopádně přidáno dojednaných pět procent, i když lékařské odbory požadovaly po vládě desetiprocentní navýšení platů.