Jihokorejská prezidentka přijela do Prahy jednat o miliardách

Prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje zahájila čtyřdenní návštěvu Česka. Po setkání s prezidentem Milošem Zemanem a jednání delegací obou zemí již bylo podepsáno několik memorand, která mají usnadnit spolupráci ve vědě, kultuře, zdravotnictví a průmyslu. Zeman zároveň vyslovil víru ve znovusjednocení Jižní a Severní Koreje.

Česká republika je i největším výrobcem elektronových mikroskopů na světě a samozřejmě uvítáme, když tento výrobek najde uplatnění na korejském trhu.
Miloš Zeman

Podepsána byla rovněž spolupráce v oblasti informatiky a komunikačních technologií. „V této oblasti si s Koreou máme co nabídnout. Spolupracovat chceme například na vývoji nových digitálních řešení a služeb, satelitní komunikace nebo ochraně dat a kybernetické bezpečnosti,“ komentoval podpis memoranda vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Upozornil jsem také na naše špičková vědecko-výzkumná centra vybavená unikátními přístroji, která jsou otevřena zahraniční spolupráci,“ dodal vicepremiér.

Hlavy obou států se také shodly, že Česká republika hraje konstruktivní roli ve snaze o mírové sjednocení Jižní a Severní Koreje. Zeman v této souvislosti poznamenal, že Česká republika zachovala na území Severní Koreje svou ambasádu na přání Jihokorejců. Prezidentka řekla, že Česko by mohlo k hladkému průběhu sjednocení přispět i vlastními zkušenostmi.

Pak Kun-hje a Miloš Zeman
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Hlavním tématem návštěvy jihokorejské prezidentky je však ekonomická spolupráce. Na česko-korejském podnikatelském semináři korejská prezidentka prohlásila, že Česko, ve kterém se nachází více než dvacet korejských podniků, se stalo centrálním odrazovým můstkem pro další pronikání korejských firem na evropský trh. České republice se naopak díky korejským investicím daří zvyšovat ekonomický růst a snižovat nezaměstnanost.

Jihokorejské firmy do projektů v Česku investovaly už přes 76 miliard korun. Spolupráce mezi Prahou a Soulem se má i nadále prohlubovat.

„Česko-korejské vztahy jsou již tak zavedené, že máme dokonce obchodní komoru při Česko-korejské společnosti, která se věnuje podpoře byznysu. Nemusí to být jednosměrné, že by jenom Korejci investovali u nás, ale investujeme i my v Jižní Koreji,“ vysvětluje předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Hajzlerová.

Jeden z největších investorů

Objemem peněz, které Jižní Korea prostřednictvím svých společností v tuzemsku utratí, je země třetím největším investorem v Česku - po Německu a Japonsku. Rychle se rozvíjející jihokorejská ekonomika se specializuje hlavně na oblasti strojírenství, elektrotechniky a automobilového průmyslu.

Jihokorejská prezidentka se v následujících dnech zúčastní také summitu zemí visegrádské čtyřky s Jižní Koreou a setká se s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Korejské firmy během její návštěvy zřejmě oznámí další investice v řádu jednotek miliard korun.

Největší korejské investice
Zdroj: ČT24

Bude soutěžit o dostavbu Temelína?

Byli bychom velice rádi, kdyby se Korea mohla zúčastnit dostavby nových jaderných bloků v Temelíně.
Pak Kun-hje
jihokorejská prezidentka

Spolupráce je možná také v jaderné energetice. Jižní Korea nabízí Česku dostavbu jaderných elektráren, zaznělo po jednání Zemana s Pak Kun-hje. 

Korejská firma Doosan Industries má zájem zapojit se do tendru na dostavbu Temelína. „Korejští partneři to zmiňují na oficiálních jednáních, alespoň těch, kterých jsem byl účasten. Prezentují se jako jedna z mála technologicky dostatečně vyvinutých zemí, které staví jaderné elektrárny, a samozřejmě prezentují i to, že je to jedna z mála zemí, kde dodržují termíny jejich dostavby, což lze vnímat pozitivně,“ říká generální ředitel Czech Invest Karel Kučera.

Mezi významné korejské investice v tuzemsku z poslední doby patří firmy Nexen Tire a Hyundai Mobis. Obě podnikají v automobilovém průmyslu a postavily tu nebo právě staví své továrny. I díky přímému leteckému spojení se Soulem a vstupu Korean Air do ČSA se Praha stala pro Korejce vstupní branou do Evropy.

Dosavadní vzájemný obchod založený především na automobilové a strojní výrobě musí být podle Pak Kun-hje posílen zvýšením vzájemné spolupráce spočívající v dodávkách komponentů nebo v rozšiřování obchodních sítí. Musí se také zvýšit spolupráce v oblastech s vysokou přidanou hodnotou, dodala.