V soutěži Českých 100 nejlepších znovu uspěla Škoda Auto

V letošním ročníku soutěže Českých 100 nejlepších zvítězila opět automobilka Škoda Auto. Druhou příčku obhájila zemědělská a potravinářská skupina Agrofert a na třetí se posunula Kooperativa Pojišťovna, která si vyměnila pozici s letos čtvrtým ČEZem. Soutěž si každoročně klade za cíl porovnávat a zviditelnit české firmy z různých oblastí. Ceny byly předány v rámci pátečního galavečera na Pražském hradě.

Škoda se na čele žebříčku objevuje nepřetržitě od roku 2010. V první desítce oceněných podniků se letos dále objevily společnosti Best, Mountfield, Karlovarské minerální vody, KPMG ČR, ČEPS a Fincentrum.

Soutěž má za cíl zviditelnit a ocenit české firmy v co nejširším záběru ekonomických aktivit. Jediným měřítkem je četnost nominací, návrhy přitom musí splňovat tři omezení: firma je zaregistrovaná v tuzemsku a v Česku také platí daně, má nejméně 20 zaměstnanců a její obrat za posledních 12 měsíců činil nejméně 30 milionů Kč.

V rámci soutěže jsou společnosti oceňovány také v „oborových kategoriích“. Devět osobností v mužské a ženské kategorii získalo pro svou profesionalitu cenu Lady Pro a Gentleman Pro. Mezi ženami uspěla například mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, přednostka infekční kliniky nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová, politoložka Lenka Rovná nebo ředitelka společnosti AAA Auto Karolína Topolová.

Mezi muži dostal ocenění například náčelník generálního štábu Josef Bečvář, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, advokát Josef Lžičař nebo podnikatel Petr Paukner.

Ocenění předal na galavečeru ve Španělském sále Pražského hradu prezident Miloš Zeman. Slavnostního večera se zúčastnilo 700 osobností veřejné sféry, byznysu i politiky.