Black Friday: Svátek výprodejů startuje i v Česku

Spojené státy, ale nejen ty, prožívají takzvaný Black Friday – Černý pátek. Po čtvrtečním Dni díkůvzdání obchodníci již tradičně nabízejí rekordní slevy a startuje předvánoční nákupní horečka. Američané v tento den utratí nejvíce z celého roku. Do výprodejů se letos pustily i některé tuzemské obchodní řetězce.

Black Friday je pro Američany synonymem pro rekordní slevy a zároveň také start pro vánoční nákupní horečku. Probíhá vždy v pátek po Dni díkuvzdání a obchody otevírají velmi brzo, některé dokonce už ve čtyři hodiny ráno. Na černý pátek každý Američan utratí v přepočtu průměrně asi devět tisíc korun.

Na výrazné slevy slyší i zákazníci v Česku. Pomyslného startu vánoční nákupní horečky proto začali v posledních letech využívat i tuzemští obchodníci. Letos poprvé se ale do akce zapojily i některé velké řetězce. Také řada e-shopů plánuje slevy v řádu desítek procent.

Black Friday v tradiční podobě v USA, Kanadě a Británii je v kamenných obchodech spojen také se zábavou a nákupním šílenstvím. V určitou hodinu jsou totiž zákazníci vpuštěni do obchodu a soutěží mezi sebou o to, kdo rychleji doběhne k nabízenému zboží v akci, jehož počet je limitován.

Označení „černý pátek“ zřejmě vzniklo v 60. letech minulého století jako popis komplikací, jimž museli řidiči a policisté čelit kvůli výjimečně silné dopravě způsobené náporem nakupujících.

Black Friday - začátek předvánoční nákupní horečky (zdroj: ČT24)