Žádný z prověřovaných šperků prodávaných na internetu nebyl pravý

Žádný z prověřovaných šperků prodávaných na internetu nebyl pravý (zdroj: ČT24)

Ze šperků prodávaných na internetu, které při předvánoční kontrole prověřil Puncovní úřad, nebyl ani jeden z uváděného drahého kovu. Některé navíc obsahovaly zdraví škodlivé kadmium. Takové zjištění je podle zástupců úřadu alarmující a prodejcům za ně hrozí pokuta až milion korun.

Celkem 82 kusů šperků Puncovní úřad zakoupil v 15 e-shopech, které u něj nejsou registrovány. Jak následně zjistil, údajně stříbrné šperky byly nejčastěji z mědi, šperky prodávané jako zlaté pak většinou ze zinku. Ve dvou případech šperků prodávaných jako stříbrné bylo navíc zjištěno enormní množství škodlivého kadmia, což je karcinogenní toxický kov. U výrobků nabízených jako zlaté šlo pouze o pozlacení.

Dané šperky byly přitom na webových stránkách prodejců označené jako výrobky stříbrné ryzosti 925/1000 a zlaté ryzosti 585/1000. Neodpovídalo ani značení stříbrných výrobků, všechny měly na sobě vyraženo číslo 925, což je nejobvyklejší ryzost stříbrného zboží.

„Z tohoto důvodu varuji spotřebitele před nákupy v e-shopech u obchodníků, kteří nejsou registrovaní u Puncovního úřadu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj počet e-shopů, které prodávají šperky, raketově roste. Letos se jich u úřadu registrovalo zatím 401, loni 306. Celkem je registrovaných internetových obchodů 1656. „Dochází k rapidnímu nárůstu obchodování s cennými kovy v on-line světě,“ dodal Mládek.

Zlato
Zdroj: ČTK/AP/Hyoung Chang

Podle zákona podléhá puncovní kontrole stříbrné zboží, které je těžší než tři gramy, u zlata a platiny je tento limit půl gramu. To znamená, že u výrobků do těchto gramáží stačí trvanlivé označení ryzostním číslem od obchodníka.

Letos již Puncovní úřad uložil prodejcům šperků 322 pokut v hodnotě 3,54 milionu korun, o milion více než za celý loňský rok. V obchodování se šperky je v Česku aktivních zhruba 8200 subjektů.