Nižší daně, nebo pokuta? Firmy u nových výrobků často nevědí

Události: Firmy odrazuje od investic do výzkumu nejisté prostředí (zdroj: ČT24)

Když společnost vymyslí něco nového, může dostat v rámci výzkumu a vývoje daňové zvýhodnění dosahující až 190 tisíc korun z každého milionu. I tak o něj ale žádá v Česku asi jen tisíc firem. Je to dané tím, že podnikatelé často nevědí, jestli jim finanční úřad odpočet uzná, nebo jestli jim spíš místo úlevy nedá pokutu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte a Technologické agentury.

„Finanční úřady nemají dostatek technické kvalifikace k posuzování technických projektů na výzkum a vývoj, a proto ne vždy pochopí obsah projektů a potom ho neuznávají,“ popisuje partner v daňovém oddělení společnosti Deloitte Luděk Hanáček. A v tom je právě ten problém – úředníci nedokáží inovace zhodnotit, a mohou tak snadno udělat špatné rozhodnutí.

Tak jako to udělali v případě litoměřické firmy Henlich, která vymyslela nový výrobek a náklady na vývoj si odečetla z daní. „Konkrétně jde o nakládací zařízení na sypké materiály, je to pro bezprašnou nakládku. Vyvíjeli jsme třeba zařízení, které umí naplnit vagon o 30 procent více než standardním násypným zařízením,“ dodává jednatel společnosti Pavel Šumera.

Úředníci na finančním úřadě ale dospěli k názoru, že nový výrobek není dostatečně inovativní. Firma tak musela vrátit celý odpočet, který činil skoro dva miliony korun, a navíc dostala i statisícovou pokutu. Ministerstvo financí až po několika letech uznalo, že se úředníci zmýlili, a podnik dostal peníze zpět.

Průzkum Deloitte
Zdroj: ČT24

A právě toto nejisté prostředí je podle průzkumu důvodem, proč firmy více neinvestují do výzkumu a vývoje. I tak ale o nové výrobky a metody stojí. Na inovace chce v příštích letech dát víc peněz skoro polovina oslovených společností.

Bez odborníků už to nepůjde

Nejvyšší správní soud letos v jednom takovém případě rozhodl, že si úředníci musí nechat vypracovat externí znalecký posudek. A právě to je cesta, kterou se nyní chtějí vydat i další finanční úřady.

Pokud vzniknou pochybnosti ohledně uplatnění výzkumu a vývoje, vyzve úřad firmu k vyjasnění nejasností, a pokud nedojde k vyvrácení pochybností, tak nechá správce daně vypracovat znalecký posudek.
Petra Petlachová
mluvčí Generálního finančního ředitelství

Úřad přitom nemusí zaplatit ani korunu navíc. Technologická agentura (TAČR) je ochotná poskytnout své odborníky zdarma. Vedle toho už provádí na finančních úřadech speciální školení, jak inovace hodnotit. „Jsme schopni dát podporu finančnímu ředitelství a dát ty experty, kteří řeknou: 'Toto je výzkum a toto není výzkum,“ dodává předsedkyně TAČR Rut Bízková.