Vláda zvýší příspěvek pro handicapované o 10 procent

Události: Růst příspěvku pro postižené (zdroj: ČT24)

Vládní koalice se definitivně shodla na zvýšení příspěvku na péči pro víc než 330 tisíc zdravotně a mentálně postižených. Částka se ve dvou krocích zvedne dohromady o desetinu. Nejprve v červenci příštího roku o pět procent, v lednu 2017 o dalších pět. Růst příspěvku pro handicapované podporuje i opozice.

Ať už Tomáš Lanc vyrazí kamkoliv, málokdy bývá sám. Vždycky totiž může narazit na nečekanou překážku. Na pomoc druhých se musí kvůli dětské mozkové obrně spoléhat odjakživa. „Osobní asistent nebo asistent sociální péče, jak se teď říká, jsou moje ruce a nohy,“ vysvětluje Lanc.

Od státu pobírá příspěvek na péči osm tisíc měsíčně. Podle něj z této částky základní životní potřeby uhradit nelze. „Kdybych neměl zázemí v podobě rodičů, sestry a kamarádů, tak mi to nestačí,“ konstatuje. Nepotřebuje totiž pouze doprovod, ale také asistenci v domácnosti nebo při osobní hygieně. Po valorizaci by si takové pomoci mohl dovolit o 5 až 10 hodin měsíčně víc.

Koalice se chystá zvýšit příspěvek na péči o postižené ve dvou krocích celkem o deset procent. Lidé s lehkou závislostí by si podle návrhu polepšili celkem o 80 korun měsíčně, Tomáš Lanc by dostal navíc 800 korun měsíčně a ti úplně závislí na svých blízkých nebo na asistentech pak dvanáct stovek.

Vzrůst příspěvku na péči
Zdroj: ČT24

Postižení chtějí 10 procent rovnou

 „Já to vnímám jako dohodnutou věc, paní ministryně Marksová předloží návrh na změnu příspěvku na péči,“ říká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „V tomto směru jsme měli stejný názor s panem premiérem, chtěli jsme navyšovat postupně dvakrát o pět procent,“ potvrzuje jeho slova ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Zástupci handicapovaných by ale chtěli, aby příspěvek na péči vzrostl rychleji. Žádají, aby ho politici zvýšili rovnou o deset procent. „Nemůžeme si dovolit nějaké paběrkování. Je potřeba udělat velké gesto, že opravdu tito lidé potřebují pomoci,“ soudí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Handicapovaní
Zdroj: ČTK

Zvýšení dávek pro postižené vyjde příští rok vládu na půl miliardy korun. Rozpočet sice zatím s těmito penězi nepočítá, to ale při projednávání chtějí změnit koaliční lidovci. „Když se v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí našly prostředky na důchody, tak se jistě najdou i pro zdravotně handicapované,“ ubezpečuje místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Opozice není proti

Proti není ani opozice. „Myslíme si, že zejména u příspěvku na třetí a čtvrtý stupeň bychom mohli peníze navýšit,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Jestliže sociální dávka není už od roku 2007 valorizovaná, tak je vidět, že její reálná hodnota klesá. Takže my toto samozřejmě podpoříme,“ dodává Miroslav Opálka (KSČM). 

Sobotkova vláda bude jednat o zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně a mentálně handicapované v prosinci. Poslanci ho budou definitivně schvalovat na jaře.