Kofola míří na burzu, mohla by obchodovat i s více než dvěma miliony akcií

S akciemi nápojářské společnosti Kofola se má podle plánu začít veřejně obchodovat druhého prosince. Cenové rozpětí bude od 500 do 650 korun za akcii. Primárně vstoupí na pražskou burzu, o týden později se s akciemi Kofoly bude v rámci takzvaného duálního listingu obchodovat i ve Varšavě.

„Nyní nás čeká velká informační kampaň, kde bychom rádi široké veřejnosti a institucionálním investorům vysvětlili, proč stojí za to podílet se na našem růstu,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš. Česká národní banka schválila takzvaný prospekt emitenta, prostřednictvím kterého Kofola nabídne akcie. Od 20. listopadu je možné akcie objednat u obchodníků s cennými papíry.

Primární úpis akcií se uskuteční v Praze, následně Kofola požádá o obchodování akcií i ve Varšavě. Tam by se akcie Kofoly měly objevit poprvé 9. prosince. O žádném dalším trhu nyní společnost neuvažuje.

„Vstup této společnosti na trh přinese jistě zvýšený zájem investorů, ať už kvůli známosti
značky, tak kvůli atraktivitě společnosti z pohledu budoucích výnosů,“ řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Výroba nápojářské firmy Kofola
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Zhruba čtvrt milionu akcií bude nově vydaných

Nabídka akcií se bude skládat z veřejné nabídky v Česku, Polsku a na Slovensku. Celkově se bude skládat z až 275 tisíc nově vydaných akcií a až 825 tisíc existujících akcií, které nabídne k prodeji jeden ze současných akcionářů, společnost CED Group (Enteprise Investors).

Vzhledem k silnému zájmu investorů se množství nabídnutých akcií může navýšit o dalších 1,075 milionu existujících akcií v závislosti na prodejní ceně. Celkový počet akcií by se tak mohl dostat až na 2,175 milionu.

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic upozornil na to, že Kofola by měla patřit do desítky největších společností obchodovaných na pražské burze, její zastoupení v indexu by se mělo blížit dvěma procentům.

Kofola se přesunula do Česka

Kofola letos přestěhovala své sídlo z Polska do České republiky, konkrétně do Ostravy. V říjnu oznámila, že společnost Kofola ČeskoSlovensko navýší svůj základní kapitál ze současných dvou milionů korun na 2,2 miliardy korun. Společnost již dříve deklarovala, že chce vyplácet na dividendách 30 procent čistého zisku.

  • Skupině Kofola vzrostl za tři čtvrtletí roku 2015 prodej meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek skupiny.
  • Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku.
  • Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba sedm set v Česku.
  • K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic nebo Citro Cola.
  • Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů. Právě oni oživili značku Kofola po roce 1990.