Škodovka zdražuje, vyšší ceny se objeví u nejžádanějších vozů

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zdražuje od pondělí své nejžádanější vozy na českém trhu. Uvedl to server aktualne.cz. Automobilka zdůvodňuje zvyšování cen inflací.

Cena Škody Fabie v tuzemsku nyní začíná na 239 900 korunách, octavia se dá pořídit od 354 900 korunách a superb se prodává od 614 900 korun. Zákazníci ale od pondělí zaplatí za fabii o pět tisíc korun víc, za octavii o sedm tisíc a za superb o 15 tisíc. Cenová úprava má být kompenzována rozšířením prvků základní výbavy vozu.

Základní cena konkurenta fabie, Fordu Fiesta, je o 6900 korun nižší, další konkurent VW Polo začíná na 246 900 korunách. U modelu Astra Notchback, který konkuruje Octavii, Opel uvádí nejnižší cenu 342 900 korun, VW Golf naopak vyjde o 18 tisíc dráž. Konkurent superbu Ford Mondeo začíná s cenou na 565 990 Kč a Mazda 6 na 577 900 korunách. VW Passat je o 40 tisíc dražší.

Šéfredaktor Autoweek.cz: Vina inflace? Je to možné (zdroj: ČT24)

Zvyšují se ceny některých vozů, na vině má být inflace

Ceny ostatních modelových řad Škody podle Vítězslava Pelce z mladoboleslavské automobilky zůstávají nezměněny, změna se netýká ani akčního modelu Octavia Fresh. 

Zdražení měla zapříčinit inflace. Průměrná míra inflace za loňský rok klesla v Česku na 0,4 procenta. Růst spotřebitelských cen tak byl nejnižší od roku 2003 a druhý nejnižší vůbec. Na 0,4 procenta se v posledních měsících drží průměrná roční míra inflace také letos, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. 

Automobilka nyní zdražuje po roce, kdy naposledy plošně zvedla ceny své vozy. Podle serveru modely Rapid a Yeti nyní sice plošně nezdražily, ale zvýšila se cena některých příplatkových prvků nebo určitých stupňů výbavy.