Finanční správa odhalila půlmiliardový podvod u DPH, peníze zajistila

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik na dani z přidané hodnoty (DPH). Peníze se přitom podařilo zajistit ve prospěch státu. Zároveň v rámci letošní kontrolní akce zaměřené na transakce mezi členy nadnárodních skupin, tak zvané převodní ceny, získala finanční správa od firem 170 milionů korun více na dani, vyčíslil ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

O zahájení akce zaměřené na správnost nastavení převodních cen mezi personálně nebo majetkově spojenými firmami informovala Finanční správa v únoru letošního roku. Cílem  je především zabránit možným daňovým únikům, kdy si spřízněné firmy ve vzájemných transakcích upravují ceny tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění.

Kontroly prováděl a bude provádět i příští rok Specializovaný finanční úřad. Ten se soustřeďuje na správu daní u firem s ročním obratem nad dvě miliardy korun, banky, pojišťovny a další finanční instituce.

Podle ředitele Generálního finančního ředitelství Janečka se v případě kontrol podařilo finanční správě navýšit jedné firmě daňovou povinnost o 90 milionů korun. „Další firmy v rámci akce podaly dobrovolně dodatečná přiznání, což vedlo k navýšení příjmů o dalších 80 milionů korun,“ uvedl.

Podvod se odehrával na energetických trzích

V případě podvodu s DPH šlo podle Janečka o vytvoření umělého řetězce osob z několika zemí EU, včetně Německa nebo Dánska. „Šlo o odhalený karuselový obchod s komoditami obchodovanými na energetickými trzích. Bylo zajištěno a vybráno 500 milionů korun. Celou tu částku jsme dokázali zachránit,“ uvedl Janeček.

Právě proti takovým podvodům míří podle Janečka od příštího roku kontrolní hlášení u DPH. Zároveň odmítl, že by opatření zbytečně podnikatele zatěžovalo. „Evidenci pro účely DPH vedou podnikatelé od počátku. Tyto údaje zadávají do svého účetního programu a na konci jim program vygeneruje přiznání nebo hodnoty do daňového přiznání. Kontrolní hlášení vyžaduje ty samé hodnoty. V praxi je to tedy jen export dat do nějakého formuláře,“ vysvětlil.

Finanční správa vyčíslila daňové úniky u DPH na 80 miliard korun ročně.

S ohledem na spuštění kontrolních hlášení rovněž Finanční správa buduje analytické centrum, které zaměstná asi 50 lidí. Kontrolními hlášeními a možnými vazbami mezi firmami kvůli podvodům se budou podle Janečka zbývat asi dvě třetiny z celkového počtu analytiků. „Přístup ke kontrolnímu hlášení bude mít pár vyhrazených pracovníků. Ti budou vyhodnocovat data za celou ČR a při detekci karuselu budou posílat informace příslušným finančním úřadům. Budou mít prověrku na stupeň důvěrné,“ upřesnil.

K boji proti daňovým únikům přitom začala Finanční správa využívat i humor. Vydala naučnou brožurku, kde formou vtipných kreslených příběhů vysvětluje lidem, že bez patřičných nástrojů a bez jejich pomoci je na krácení daní krátká. V příbězích je popisováno například nepřiznávání tržeb nebo zaměstnávání načerno.