Ceny v zemědělství se zvýšily poprvé po více než dvou letech

Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu meziročně zpomalily pokles na 3,9 procenta. Naopak ceny v zemědělství a stavebnictví se zvýšily. U zemědělských výrobců byly ceny dokonce vyšší poprvé po 26 měsících. O vývoji informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Eurostat pak zveřejnil údaje o říjnových spotřebitelských cenách, které v Evropské unii stagnovaly, v eurozóně mírně rostly.

V průmyslu se v říjnu propadly především ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Z hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce spadly ceny energií, a to o 9,1 procenta.

Tlak na pokles cen v průmyslu bude podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy pokračovat. „Nejde pouze o levnou ropu, ale také o ekonomický útlum Číny či o návrat deflace do eurozóny. Ve svém spojení přispějí tyto faktory k tomu, že se ceny průmyslových výrobců v České republice udrží po zbytek letošního roku poměrně hluboce v deflačním pásmu,“ uvedl. Proti dalšímu poklesu cen průmyslových výrobců ale mluví analytik Komerční banky Viktor Zeisel. Meziroční pokles podle něj bude pomalu brzdit.

V zemědělství ceny v říjnu stouply o 3,2 procenta, o měsíc dřív přitom stejnou měrou poklesly. Zdražily čerstvá zelenina, ovoce, brambory, olejniny, obiloviny, skot a drůbež. Naopak ceny mléka, jatečných prasat a vajec byly nižší.

Některé položky podražily meziročně opravdu výrazně. Brambory jsou třeba dražší o 34 procent. Lze proto čekat pnutí na trhu potravin, kdy si zemědělci budou stěžovat na potravináře a řetězce.
Vladimír Pikora
hlavní ekonom Next Finance

Ceny stavebních prací se proti loňskému říjnu zvýšily o 1,3 procenta, materiály a výrobky potřebné pro stavby byly ale levnější. Ceny tržních služeb klesly o 0,1 procenta. Zdražení tak postihlo hlavně poštovní a kurýrní služby.

ČSÚ zveřejnil rovněž informace o zahraničním obchodu v září. Meziročně se ceny zboží dováženého do Česka snížily o 3,5 procenta a u vyváženého o 3,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání pokles cen zaznamenali jen průmysloví výrobci, jejich ceny zlevnily o 0,2 procenta. V zemědělství ceny stouply o 3,3 procenta, ve stavebnictví o 0,1 procenta a v tržních službách o 0,3 procenta. Ceny zahraničního obchodu v září proti srpnu klesly, u vývozu o 0,3 procenta a u dovozu o 0,7 procenta.

Hyundai Mobis začala s úpravami pozemku v průmyslové zóně v Mošnově
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Inflace v eurozóně mírně vzrostla, v EU stagnuje

Spotřebitelské ceny v eurozóně v říjnu vzrostly meziročně o 0,1 procenta, ještě minulý měsíc přitom stejnou měrou klesly. Evropský statistický úřad Eurostat zpřesnil svůj předchozí údaj mírně směrem vzhůru. V celé Evropské unii spotřebitelské ceny stagnovaly, když v září rovněž klesly o 0,1 procenta.

K růstu cen v eurozóně nejvíce přispěly vyšší ceny zeleniny a ovoce a ceny v restauracích a kavárnách. Naopak ceny pohonných hmot, topného oleje a plynu nadále tlačí inflaci směrem dolů. Bez zahrnutí cen energií inflace činila 1,2 procenta.

V České republice vzrostla inflace o 0,2 procenta.

Pokles cen zaznamenalo v říjnu 13 členských zemí. Nejvíce klesly ceny na Kypru, a to o 1,8 procenta. O více než procento se ceny snížily také v Rumunsku, Bulharsku a ve Slovinsku. Naopak na Maltě inflace činila 1,6 procenta a v Belgii 1,2 procenta. V České republice spotřebitelské ceny stouply o 0,2 procenta. 

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka v rámci tohoto programu, který potrvá minimálně do září příštího roku, pumpuje do finančního systému měsíčně asi 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč). Šéf ECB Mario Draghi na říjnovém zasedání banky signalizoval možné rozšíření programu.