Zvyšování penzí bez okovů inflace. Jednou odmítnuté chce ČSSD znovu prosadit

Vláda by v budoucnu mohla sama zvyšovat penze nad rámec inflace (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté chtějí, aby vláda měla možnost do budoucna zvyšovat důchody nezávisle na inflaci a růstu mezd. Během 14 dnů by se návrhem měla zabývat koaliční rada, jak v České televizi řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Opozice ale návrh kritizuje s tím, že ho vláda bude moci využít pro politické účely - například účelové zvyšování penzí před volbami.

Po koaliční radě by vláda měla o návrhu jednat zhruba na přelomu roku. V případě schválení by však podle Marksové kabinet měl mít i v takovém případě jasně dané mantinely. „Jedna varianta je dát vládě zmocnění, aby vláda vždy mohla stávající valorizaci zvýšit do jednoho procenta," zmínila ministryně. Dalším projednávaným návrhem je umožnit vládě zvýšit penze jen do částky 1,5 procenta oproti stávající částce. Jak ale ministryně připomněla, už na začátku vlády současné koalice podobný plán odmítlo hnutí ANO i lidovci.

Michaela Marksová
Zdroj: ČT24

Hlavní rozdíl spočívá v čase. Zvýšit či snížit důchody lze totiž dosud jen speciálním zákonem, což vyžaduje mnohem delší schvalování než v případě rozhodnutí vlády.

S možností uvolnit vládě valorizační „pouta“ a hýbat s výší důchodů volněji ale nesouhlasí bývalý ministr práce Jaromír Drábek z TOP 09. „Penze jsou tak výraznou částkou státního rozpočtu, že by se o nich skutečně mělo rozhodovat zákonem," zmiňuje Drábek. „Pokud na to stát má, pak lze zákonem nad rámec standardních procedur zvýšit důchody, ale určitě to nemá vláda dělat na základě exekutivního rozhodnutí," dodává.

Jaromír Drábek (TOP 09)
Zdroj: ČT24
  • Valorizace je princip jakéhosi „dorovnávání“ penzí tak, aby vzhledem k inflaci reálná hodnota penzí neklesala. Jinými slovy, bez valorizace by si za stejnou částku mohl důchodce postupně pořizovat stále méně a jeho kupní síla by klesala.

Jak se na celou věc dívá veřejnost? Podle aktuálního průzkumu společnosti TNS AISA Trendy Česka 2015 s možností zvýšení důchodů i nad rámec inflace souhlasí čtyř pětiny z 1200 dotázaných respondentů. Zcela souhlasí 47 procent, zatímco ostře proti se staví pouhá 4 procenta. Častěji s tím souhlasí lidé starší 60 let, zároveň také lidé ekonomicky neaktivní.

Průměrný plný starobní důchod loni vzrostl podle údajů ve státním závěrečném účtu o 104 na 10 714 korun. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťovala výplatu 2,4 milionu plných starobních důchodů a zhruba 17 tisíc poměrných důchodů.

OVM: Jak rozhodovat o důchodech? (zdroj: ČT24)