Bezzubá insolvence nahrává dlužníkům. Věřitelé často nedostanou ani korunu

V šesti z deseti případů se úplně ztratí majetek a věřitelé nedostanou ze svých pohledávek vůbec nic – tak vypadá insolvence po česku. Vyplývá to z údajů společnosti InsolCentrum. Nejúspěšnější při vymáhání jsou přitom banky, nejméně pak stát. Právníci dokonce mluví o fatálním selhání systému.

„Dá se říci všeobecně, že skutečně čím dál tím víc zvažujeme, jestli má vůbec cenu se těch insolvenčních řízení účastnit,“ připouští vlastní skepsi František Dražan jednatel společnosti Pragointer-ocel. Té se totiž podařilo z pohledávek, které přihlásila do insolvenčního řízení, získat zpět 56 tisíc – celkový dluh byl přitom milion korun.

V drtivé většině firmy odmítají do insolvenčních řízení vůbec vstoupit a tu pohledávku celou odepíší, protože nevěří tomu, že by výnos z insolvence byl vyšší, než jsou náklady.
Karel Havlíček
předseda Asociace malých a středních podniků

Přitom František Dražan ještě patří mezi ty šťastnější, většina podnikatelů totiž nevidí ze svých pohledávek vůbec nic. Firmy, které jim dlužily, totiž spadly do insolvence až ve chvíli, kdy už žádný majetek neměly.

Co zůstane věřitelům
Zdroj: Insolcentrum

Na vině je stát

Právníci se shodují, že chyba je na straně státu. „Nedokáže zařídit, aby věřitelé své pohledávky dostali zpátky. V přímém přenosu vidíme, že dlužníci majetek zašantročí, ale nic se jim nestane. Díváme se na to všichni, dívá se na to i justice,“ uvedla jednatelka společnosti InsolCentrum Jarmila Veselá.

Přitom ani stát samotný není v insolvencích úspěšný. Analýza ukázala, že je na tom ještě hůř než banky. Ze svých pohledávek dostane zpět 2,9 procenta. Banky pak 7,7 procenta a běžný věřitel 6,3 procenta.

Podle Finanční správy není insolvence důvěryhodným procesem, proto na ni finanční úřady ani nepodávají návrhy a raději využívají jiné cesty. „Daňová exekuce vykazuje v porovnání s insolvenčním řízením dlouhodobě vyšší míru efektivity. Z principu a ze samotného charakteru insolvenčního řízení vyplývá, že subjekt, který se nachází v tomto stavu není schopen uhradit své závazky. Očekávat uspokojení v desítkách procent opravdu není reálné,“ dodává mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Nemůžeme se smířit se stavem, kdy vítězem procesů jsou podvodní dlužníci, kteří zašantročí majetek, a šejdíři, kteří se na ztrátách majetku podílejí.
Jarmila Veselá
jednatelka InsolCentra

Situace by se měla výrazně zlepšit poté, co začne platit novela insolvenčního zákona. Legislativní rada vlády ale jeho projednávání na začátku října přerušila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale podle InsolCentra inicioval schůzku s šéfem spravedlnosti Robertem Pelikánem (za ANO), kde se řešila možnost vzniku think tanku, kde by oba rezorty diskutovaly o změně systému se všemi klíčovými aktéry.