Evropské dotace na dopravu v ohrožení – Česko zatím připravilo jen čtvrtinu projektů

Česko může v příštích letech na páteřní dopravní stavby čerpat až 30 miliard z evropských dotací, zatím ale máme zažádáno jen o necelých sedm miliard korun. Pokud Češi svoje projekty nepředstaví do konce roku 2016, budou se muset o peníze rozdělit s dalšími žadateli z EU. Ministerstvo dopravy ale uklidňuje, že peníze vyčerpat stihne – už má prý vytipovaných 18 projektů.

Kvůli rekordnímu přílivu evropských dotací ještě ze starého období se letos zkomplikovalo cestování po silnici i železnici po celém Česku. Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní infrastruktury musely evropské miliony rychle dočerpat, proto se opravovala řada dálnic i krajských silnic i železniční tratě. „Jsme skutečně v situaci, kdy dochází k souběhu naprosto mimořádné stavební aktivity,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Česko už ale zároveň musí připravovat žádosti z nového dotačního období, kde může na páteřní stavby včetně železnice přitéct až 30 miliard. Tuzemské úřady ale zatím zažádaly jen o necelých sedm miliard. „Pokud projekty nebudou do konce roku 2016 předloženy, tak se potom Česká republika bude muset dělit o prostředky s dalšími členskými státy,“ uvedla mluvčí Zastoupení Evropské komise v Česku Karolína Kottová.

Ministerstvo dopravy ale ujišťuje, že částku vyčerpá: „Naším záměrem je vyčerpat celou částku a máme vytipováno 18 projektů, které tuto částku výrazně převyšují,“ uvedl mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.  

Z minulého programu Česko nedočerpá 10 až 12 miliard

V minulém dotačním období ale mělo Česko s čerpáním peněz na dopravní stavby problémy, z celkových asi 150 miliard se zřejmě nakonec nepodaří vyčerpat 10–12 miliard korun. Ještě v polovině roku se ale mluvilo o 20 miliardách. Důvodem, proč se nedaří využít všechny nabízené peníze, je zejména nedostatek připravených staveb, na které by šlo evropské peníze použít, uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica. Dotace se sice rozdělovaly pro období 2007–2013, dočerpat se ale mohou až do konce roku 2015.