Nový svitavský závod na autodíly zaměstná skoro tisíc lidí

Společnost INA Lanškroun staví ve svitavské průmyslové zóně nový závod na výrobu autodílů. Ve Svitavách vznikne postupně zhruba 960 nových pracovních míst. ;crop;Na symbolický základní kámen poklepal prezident Miloš Zeman a zástupci firmy i místní radnice. Výroba by měla začít na podzim příštího roku, s plnou kapacitou se počítá do roku 2019. Celková výše investice dosáhne asi 2,5 miliardy korun.

Lanškrounský závod denně vytvoří přes tři tisíce jednotek, které řídí teplotu v motorech automobilů. Kapacita už ale nestačí, a tak německý majitel, společnost Schaeffler, rozšiřuje výrobu do Svitav, kde chce zdesetinásobit vyráběné množství dílů. „V Lanškrouně už působíme čtyři roky a máme se zdejším regionem velmi dobré zkušenosti,“ zmínil člen představenstva firmy Schaeffler Oliver Jung.

Část zaměstnanců bude nutné do nového závodu svážet i z jiných okresů, což se již praktikuje v závodě v Lanškrouně. „Jako jedna z mála firem děláme svoz už delší dobu, vozíme pracovníky z okruhu zhruba šedesáti kilometrů. Perimetr je od Šumperku až po Svitavy,“ uvedl ředitel společnosti INA Lanškroun Jan Goláň.

Z oblastí mimo okres má ve svitavském závodě pocházet asi 30 procent pracovníků. O polských zaměstnancích zatím firma neuvažuje. „Doufám, že region, který byl dlouhodobě postižený především strukturálními změnami v průmyslu, a to zánikem textilních podniků, se vrátí k plné zaměstnanosti,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Nelze ale zaručit, že pozice obsadí lidé z Pardubicka. Netolický uvedl, že se potýkají s problémy v oblasti zaměstnanosti ve vybraných profesích, zejména technických. „Nejenom vysokoškolsky vzdělaní lidé v technických profesích, ale už i dělnické profese – svářeči, obráběči kovů a další – nejsou na našem trhu práce k dispozici,“ zmínil hejtman. Neobával by se přitom zaměstnanců z ciziny. Dobrý je podle něj příklad Ukrajiny i kvůli kulturní blízkosti.

Poklepání na základní kámen závodu ve Svitavách
Zdroj: ČT24

Z továrny má být největší zaměstnavatel ve městě

Firma INA Lanškroun odkoupila 7,5 hektaru pozemků v průmyslové zóně Paprsek za 21,4 milionu korun. Továrna by se postupně měla stát největším zaměstnavatelem ve městě. Na Svitavsku v září představoval podíl nezaměstnaných 5,9 procenta.

Společnost INA Lanškroun patří německé skupině Schaeffler Group. Ve Svitavách chce vyrábět plastová ložiska a díly pro automobily. Nosným produktem by měl být třícestný ventil pro chladicí systém, který snižuje emise a spotřebu paliva o jedno až tři procenta.

Prezident poklepal na základní kámen podniku během své třídenní návštěvy Pardubického kraje. Vedle Svitav navštívil například i Lanškroun nebo Jablonné nad Orlicí. Podíval se také do Státního archivu nebo do Muzea československého opevnění. Obyvatelům kraje rovněž slíbil, že s ministrem dopravy Danem Ťokem projedná urychlení výstavby páteřní silnice R35.

V prosinci Zeman navštíví Ústecký kraj, v lednu příštího roku pak Jihomoravský.